kalabaliikkia

kalabaliikkia

sunnuntai 10. joulukuuta 2017

10. päivä - vielä kerran suomalaisuudesta


Kuvahaasteen 10. päivä Wrapping paperParistakin ulkosuomalaisblogista luin vasta Suomi 100- haasteesta. Viimemmäksi luin siitä Lempipaikkojani blogin Jonnan kirjoittamana ja alunperin se on Irlannista kirjoittavan Saran Housefive blogista. Nythän tässä on on jo itsenäisyyspäivä juhlittu, mutta kai tämä vuosi vielä loppuun asti on tätä Suomi 100-juhlavuotta ja minäkin vastaan kysymyksiin, vaikka nyt Suomessa olenkin.

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Turkissa noin 3,5 vuotta, juuri nyt Suomessa.

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?

Käyn Suomessa 1-2 kertaa vuodessa, viimeksi olin kesällä.

Mitä kaipaat Suomesta? 

Rakkaita ihmisiä eniten. Lisäksi metsää, johon uskaltaa mennä, karjalanpiirakoita ja viiliä - ainakin :)

Lempi-maisemasi Suomessa?


Luminen sekametsä, Etelä-Pohjanmaan peltolakeudet ja järvimaisema Lapissa.

Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?

Jos olisin ollut Turkissa, oltaisiin varmasti ystäväperheen kanssa tehty yhdessä suomalaista ruokaa tms. Täällä Suomessa osallistuin äitini kanssa juhlajumalanpalvelukseen, katseltiin seppeleiden vientiä sankarihaudoille ja vielä osallistuttiin juhlaan. En ole ihan tuollainen "pönötysjuhlaihminen" mutta oli silti hieno juhlistaa Suomi sataa näin!

Mitä muotoilua sinulta löytyy ja onko jokin esine tai astia, minkä haluaisit kotiisi tuoda Suomesta?

Minulla on yksi muumimuki ja -kulho ja muumilusikka, käytännöllisen muotoilun puolelta ihan ehdottomia on myös Fiskarsin sakset, juustohöylä ja kuorimaveitsi. Aarikan Kiuru-mobilen olen saanut kummitädiltäni 30-vuotislahjaksi ja se lähti kanssani Turkkiin myös. Muuta ei tule mieleen ainakaan nyt. Erilaisia tekstiilejä kyllä löytyy sitten enemmänkin niin Lapuan kankureilta kuin Finlaysoniltakin.

Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?

Hmm... Kyllä se on äitini tekemä paperinaruryijy, joka on näkynyt myös blogissa. Siskoni ostamat flanellilakanat ovat myös rakkaat etenkin kylmällä ja Marimekon Lumimarjat kesällä. Kuorimaveitsi juustohöylä ovat kuitenkin eniten käytössä.

äidin tekemä valoryijy ja Lapuan kankureiden ihana lammasviltti
ja ne flanellilakanat


Mitä Suomalaista ruokaa rakastat?

Marjoja, jälkiuunipaloja, oltermannia, aurajuustoa, VIILIÄ, äidin graavaamaa lohta, poronkäristystä ja muusia.

Entä mitä Suomalaista ruokaa inhoat?'

En tykkää mistään missä on verta ja maksa menee vain maksamakkarassa ja jossain jauheliha-jauhemaksapihveists, jos lihaa on enemmän kuin maksaa.

Minkälaista elämää viettäisit, jos asuisittekin edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?

Olisin varmaankin sosiaalityöntekijänä jossainpäin Suomea.

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tuliaisiksi Suomesta?

Ruisleipää, hapankorppuja,  juustoa ja suomalaisia karkkeja ja tarpeen mukaan esim. liivatelehtiä, siirappia, fariinisokeria, kaardemummaa niin ja Elmex-hammastahnaa, tulee allergisia oireita lähes kaikista muista ja suomalaisissa maitohappobakteereissa on kuulemani mukaan enemmän niitä bakteereita kuin Turkista saatavissa.

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Puhdasta ilmaa, en tajunnut enemmin että oikeasti jossain on niin likainen ilma että tuntuu.
Vapautta, olen hämmentynyt kun minulta on kysytty, mitä sosiaalisia medioita Suomessa on joskus suljettu? Facebook? Twitter? jne.
Metsä, johon saa mennä!!

Mikä Suomessa ärsyttää eniten?

Sellainen perushuomaavaisuuden puute, ei avata ovia vaikka toisella olisi raskaat kantamukset, ei auteta nostamaan laukkua vaikka junassa ylähyllylle. MUTTA ONNEKSI poikkeuksia on <3 Itse olen joissain tilanteissa toiminut tätä peruskaavaa vastaan ja yleensä on ollut ihan hyvä vastaanotto. Ehkä myös sellainen, että toisia ihmisiä ei huomioida samalla tavalla kuin Turkissa, mutta
Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

se myös on ihanaa että saa olla rauhassa :) Lumisessa metsässä kävely on ihanaa ja sauna!

Suomalaisinta minussa on...

rauhan kaipaaminen... Esimerkki, turkkilaiset haluaa piknikille sinne, missä aurinko paistaa ja missä on kaikki muutkin ja minä suomalaisena olen iloisempi tuulisena lauantai-aamuna puistossa, jossa on vaan ne keiden kanssa sinne menin. 

Olen hävennyt Suomea/suomalaisia

Pakolais- ja maahanmuuttokysymyksestä käytyjä somekeskusteluja seuratessani ja lentokoneessa kaatokännissä olevia kanssasuomalaisia väistellessä. 

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?

Todella vaihtelevasti. Monet tietävät tasa-arvoisesta koululaitoksesta ja demokratiasta ja kylmyydestä, jotkut myös Jari Litmasen ja puhtauden. On minulta kysytty kyllä myös, että onko se se pieni saari... se Fidji... ;)

Kerron aina Suomesta...

Lähinnä ehkä sitä, mitä kysytään. Usein puhe menee siihen, että Suomessa on yhtä paljon ihmisiä kuin Izmirissä, luonto on puhdasta ja metsää on kaikkialla. Kouluista puhutaan paljon myös.

Kuinka usein puhut Suomea?

Lähes päivittäin.

Mitä suomalaista perinnettä vaalit?

Suurimpia juhlapyhiä, joulua ja pääsiäistä vietän Turkissakin suomalaisittain. Ystäviä onnittelen ystävänpäivänä, vaikkei se Turkissa tapana ole :) Juhannus on ehkä haastavin juhla viettää muualla kuin Pohjolassa.

mielellään myös itsenäisyyspäivää juhlistin ulkomailla, kun tällaisia tuli postista

ja joulukuusi on oltava

joululautasliinat ja lahjaksi tulleita koristeita ja pöytäliina

Mitä terveisiä lähetät 100 vuotiaalle Suomelle?

Ihana vapaa ja rauhallinen Suomeni. Toivottavasti osaamme pitää huolta metsistäsi, soistasi ja järvistäsi, niin että tulevatkin sukupolvet voivat siellä marjastaa, sienestää, kalastaa ja vaan liikuskella. Toivoisin myös, että koulut pysyisivät tasa-arvoisina kaikille lapsille vanhempien lompakosta tai sitoutuneisuuden asteesta riippumatta. 

Olen kiitollinen kaikille niille sukupolville, jotka ovat nähneet vaivaa niin paljon sen eteen, että maamme on tullut itsenäiseksi ja sellaisena pysynyt. Kiitos.


2 kommenttia:

  1. Ihana Hanna. Tuli ikävä sinua tätä lukiessani. Mutta onneksi olemme molemmat täällä SUOMESSA ja täällä on lyhyet välimatkat. Tervetuloa meille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat fiilikset tulee usein sun blogia lukiessa itse ihana - me Istanbulin yhdistämät <3 Tulen! Kiitos kutsusta!

      Poista