kalabaliikkia

kalabaliikkia

torstai 21. huhtikuuta 2016

Yösukat - ei mikään helppo asia

Nyt olis painavaa ja tärkeää asiaa - nimittäin yösukista tai unisukista, miten niitä nyt haluaa nimittää. Helposti voisi ajatella, että ihmiset jakautuvat niihin, jotka käyttävät yöllä sukkia ja niihin, joita yhdistelmä nukkuminen ja sukat alkaa jo ajatuksenakin ahdistaa ja puristaa. Tämäkin jako toki on olemassa, näin voisin tällä elämänkokemuksellani sanoa. Mutta minun mielestä yösukkakysymys ei ole noin helppo ja yksioikoinen. Asia tuli ajankohtaiseksi eilen, kun lämpimän jakson (jopa 28 päivällä) jälkeen iski järkyttävä kylmyys, kun lämpötila oli eilen illalla enää 13 ja tänään hätinä nousi kahteenkymppiin. Nukkumaanmennessä tuli pitkästä aikaa vastaan tilanne kylmät varpaat ja unisukkien valinta. Siinä sitä on tekemistä. Tavallisilla puuvillasukilla kun ei voi nukkua kuin siinä tilanteessa että on pakottava tarve saada sukat, eikä muita saa edes lainattua mistään - varastamaan en ole lähtenyt kuitenkaan. Nehän kuristaa ja kiristää, eikä edes lämmitä.

(kuvat viimeaikojen retkiltä eripuolilla Istanbulia)

Istanbulissa asuessa pääkäytössä ovat äidin tekemät the unisukat. Ne on tehty ohuesta villalangasta, jossa on mukana myös aloe veraa, joka tietysti lupaa yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Pehmeyden lisäksi niissä on oleellista, että pysyvät jalassa, mutta ne saa myös kiepsautettua helposti jalasta pois yöllä, jos tulee kuuma (puuvillasukkien yksi ongelma on se, ettei niitä edes saa pois jos niin haluaisi). Jos illalla varpaat on jäässä, niin unisukat on saatava, mutta jos jossain vaiheessa tulee liian kuuma, ne on saatava pian myös pois, ettei ahdista :D Näillä unisukilla on myös hyvä vaaleanhaalea väri.

Suomessa ei toki riittänyt nämä kevyemmät villasukat aina, eikä kyllä Istanbulissakaan talven kylmimpinä hetkinä. Aiemmin olen jo valittanut joskus sitä, kuinka en ole Suomessa koskaan palellut sisällä kuten Istanbulissa. Kylmemmillä keleillä olen perinteisesti käyttänyt Virosta jonkun tuliaisina tuomia pitkiä ja paksuja kuvioneulesukkia ja kun sekään ei riitä, niin turvaudun äidin tekemiin hahtuvasukkiin (jotka tosin jäivät Suomeen, kun olivat jo niin rikki :( ).

Mistä sitten tietää, mitkä sukat kuuluu mihinkin päivään. Nii-in, ei sitä voikaan koskaan tietää etukäteen, sen näkee ja tuntee nukkumaanmennessä vasta :) Jos siis palataan alkuun ja mietitään että on kahdenlaisia ihmisiä - unisukkakansaa ja niistä ahdistuvaa väkeä - kuulun iloisesti ensimmäiseen luokkaan. MUTTA todellakin on tilanteita, jolloin unisukkia ei voi käyttää!

Viime kesänä, kun menin Suomeen, täällä niin pää kuin jalatkin hikoilivat yli 30 asteen lämmössä ja trooppisessa kosteudessa ilman sukkia. Suomessa taas sen sijaan oli..no siis suomen kesä, tiedättehän. Olin ensimmäisen yön ystävälläni, joka oli sijannut minulle valmiiksi vuoteen. Hän oli laittanut täkin pussilakanaan valmiiksi ja vielä viltin sängyn päälle.Naureskelin ja siirsin viltin pois - ei kai sitä nyt sentään. Illan tultua minä lämpöön tottunut olin jo ihan jäässä ja kuulin itseni pyytävän villasukkia lainaan. Sukat saatuani kääriydyin ensin vilttiin ja sitten täkkiin ja kaikki oli hyvin. Siskollani on teoria, jonka paikkaansapitävyyteen jo lähes uskon. Hän on sitä mieltä, että kerään yöllä itseeni lämpöä kaikista peitoista, sukista ja vilteistä, joihin paleltumista peläten kääriydyn ja päivällä tuo lämpö pitää minut lämpimänä sillä päiväsaikaan en palele juurikaan. Iltaa kohti tulee yleensä kylmä, teorian mukaan se johtuu siitä, että lämpövarastoni hupenevat. Ihan pätevää, eikö :)

Nytkin on the unisukat jalassa ja niiden turvin lähden etsimään reittiä nukkumatin luo.
P.S. Tiedän, että tämä on first world problem ja monet joutuvat nukkumaan aina kylmässä tahtomattaan ja toki oikeasti pystyn sopeutumaan monenlaiseeen tilanteeseen.

19 kommenttia:

 1. Lähinnä ketuttaa se, että nykyään on aina mainittava ongelmansa edessä että joo on first world problem ja en oo oikeasti näin paska. Teen ihan kaikkeni minkä voin eräänkin sorretun ryhmän eteen tällä maapallolla ja siltikin mullakin tulee välillä kylmä, ja saa mielestäni siitä myös sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin siihen on menty ja minä mukana näköjään...

   Poista
 2. Mä palelen helposti jaloista, mulla saattaa olla kesälläkin shortsien kanssa villasukat kotona. Mutta sitten taas ahdistaa sukilla nukkuminen, mutta välillä on vaan pakko. Ne ei saa missään nimessä olla tiukat, pitää olla tarpeeksi löysät, vaikka ne sitten kesken unien tippuisikin jalasta.. vaativaa. :D

  VastaaPoista
 3. Helppo valinta. Unisukat, mieluiten villasukat <3 :D

  VastaaPoista
 4. Talvisin pitää olla villasukat tai pörrösukat, mutta ei koskaan tavallisia sukkia, muuten tulee sellanen olo kun nukkuisi päivävaatteet päällä :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oon unohtanut kokonaan pörrösukat, joskus lapsena oli sellaisiakin unisukkina .)

   Poista
 5. En kesta sukkia nukkuessani, ainoastaan villasukat silloin kun olen kipea talvella. Potkin aina sukat pois, villasukilla on kylla muuten paikka mun sydamessa erityisesti talviaikaan Turkissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi+Turkki=villasukkapakko :) Minä en joskus aiemmin kestänyt myöskään, mutta jotain on tapahtunut tässä vanhentuessani ;)

   Poista
 6. Villasukat<3. Peiton alta löytyy sitten myttyjä, kun on potkittu kesken yötä jaloista...

  VastaaPoista
 7. Aivan huikee päivitysaihe! Villasukat on mulla kyllä yleisimmät, mut hiostavat ei saa olla (semmosiakin on) ja lisäks sopivan lörtsöt. Joskus pitää kesäisin pitää muuten bikinejä, mut jalassa on silti villasukat <3 Mulla on yhet aivan ihanat, puuvillaa lähellä on tuntu, ei hiosta, hengittää ja just sopivat varresta, että pysyvät jalassa, mutta muuten ovat kokoa kahta liian isot - eli ihanan lörölöysät! <3

  VastaaPoista
 8. Minä laitan mielelläni villasukat jalkaan sänkyyn mennessäni, vaikka muuten nukkuisin ilman yöpaitaa tai muita vaatekappaleita. Unentulo häiriintyy, jos varpaat palelevat. Monesti yön aikana ne sukat sitten lähtevät jalasta. Tässä on ollut selittämistä ulkomaisille miehille. Olen vetänyt mutkat välillä suoraksi ja kuuluttanut isoon ääneen, että "jos tapaat suomalaiseksi itseään väittävän naisen, jolla ei ole villasukkia, niin hän on vain halpa kopio!" :-) :-)

  VastaaPoista
 9. Luovun yösukista vasta kesähelteillä. Jos silloinkaan! Hyvää vappua sinne Turkkiin!

  VastaaPoista
 10. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  An Thái Sơn chuyên võng điện máy đưa võng hay võng điện cho bé và chia sẻ kinh nghiệm giúp quý khách biết cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như máy đưa võng loại nào tốt nhất cho giấc ngủ của bé.

  VastaaPoista