kalabaliikkia

kalabaliikkia

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

6. päivä

Onnea itsenäinen Suomi! Onnea kotimaani! Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille, Suomeen syntyneille, Suomen nyt kotimaaksi kokeville ja tietysti ulkosuomalaisille perheineen...kaikille!

Synnyinmaa. Kiitos Suomi, maa johon olen saanut syntyä. Kiitos isovanhemmille ja heidän vanhemmilleen, jotka ovat rakentaneet maata ja varjelleet sen itsenäisyyttä. Kaikki isovanhempani ovat syntyneet ennen itsenäisyyden aikaa ja eläneet myös sotavuodet. Paljon niistä ei ole puhuttu. Joitain tarinoita muistan. Kuinka rintamalle on kudottu sukkia ja tehty vaatteita. Kuinka on menty sukulaisiin turvallisempaan osaan Suomea. Kuinka mummo oli viimeisillään raskaana, kun hänen miehensä kuoli sotasairaalassa ja kuinka nuorelle leskelle ja hänen lapsilleen tehtiin talo nk. asevelitalo. Sodasta selvittiin itsenäisenä ja maata rakennettiin.

Ennen ulkomaille muuttoa itsenäisyyspäivä oli merkittävä juhla ja ei se koskaan ohi mennyt. Ulkomailla asuessani olen oppinut arvostamaan vielä enemmän esimerkiksi vapautta, tasa-arvoa ja kaikkien yhtäläisiä mahdollisuuksia niin ja rauhaa. Tänä vuonna Suomessa ollessa pääsin mukaan Suomi100 valmisteluihin osallistumalla seppeletalkoisiin. Täälläkin tehtiin jokaiselle seurakunnan alueen sankarihautoihin haudatuille sankarivainajille seppele, jonka sisään sitten tänään itsenäisyyspäivänä oli laitettu kynttilä. 

Turkki on toinen kotimaani ja siellä on hyvä olla. Siellä on tämänhetkinen koti. Kotimaani on kuitenkin Suomi ja olen suomalainen. Olen sellainen suomalainen, joka saattaa olla muiden mielestä oudon hiljainen, hitaasti lämpiävä ja rauhaa kaipaava. Tällainen on hyvä olla. Ei ole ainakaan enää tarve muuttua supersosiaaliseksi, small talkin mestariksi, ei ainakaan sen vuoksi että se olisi se oikea tapa vaikkapa Suomen ulkopuolella pärjäämiseksi. Kyllä ei ole niin. Saa olla tällainen oma itsensä ja silti tai juuri  sen takia pärjää kyllä missä vaan ja myös saa uusia ystäviä. Kun tietää kuka on ja mistä tulee, voi paremmin myös hyväksyä toiset sellaisina kuin he ovat ja mistä tulevat.

Mietin, mitä ihanasta Suomestani kirjoittaisin. Tässä lyhykäisesti Suomi-aakkoseni. Mitä te lisäisitte?


S
sinivalkoinenSisu. Sauna. Salmiakki. Sibelius. Synnyinmaa. Sodat. Sydän. Suloinen. Sankarit. Suklaa. Surumielinen. Sadunomainen.

U

Ulkoilma. Uuniruuat. Unohtumaton. Upea. Uimataito. Unelmat. 

O

Omalaatuinen. Omintakeinen. Oivariini. Oma kieli. 

M

Metsät. Mustikka. Mansikka. Mummot. Mielipiteen vapaus. Maisemat. Muumit. Me-henki. Maito. Mun oma. 

I

Isieni maa. Ihana. Ihanteellinen. Inisijät. Ilmainen koulutus. Itsepäinen. Itsenäinen. Ihmeellinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti