kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 23. tammikuuta 2017

Juustoja juustoja ja turkkilainen vierasvara

Sain Suomesta tuliaisina kimpaleen Oltermannia. Voi hyvänen aika, kuinka hyvää se onkaan ja etenkin ruisleivän ja itsetehdyn "voimariinin" korvikkeen kanssa. Mikä täydellinen koostumus, suola ja suutuntuma. Kuinka kauniisti se leikkautuu ja kuinka täydelliseksi tekee leivän ja voin ja itsensä liiton. Annan itselleni luvan leikata tätä aarretta nyt siivun silloin ja toisen tällöin, jotta iloa voisi venyttää mahdollisimman pitkäksi.

Täällä myytävä margariini ja myös voi on suolatonta - joitain erikoisjuttuja lukuunottamatta, jotka eivät myöskään ole kovin vakuuttaneet. Nyt teen lapsudestanikin tuttua "voimariini-juttua" itse näin. 250 g voita, turkkilainen teekupillinen (desin luokkaa ehkä) oliiviöljyä ja vähän enemmän vettä, johon olen sekoittanut suolan. Voin pitää olla huoneenlämmössä kunnolla pehmentynyttä, jos aikoo veden ja öljyn saada sinne sekaisin. Sitten nämä sekoitetaan kunnolla, itse olen käyttänyt sauvasekoitinta, mutta sähkövatkain toiminee myös.

Suomessa asuessani tajusin kyllä että juustot on hyviä, mutta oletin että on paljon suurempia "juustomaita" kuten Saksa, Ranska, Hollanti, Sveitsi jne. ja varmaan näin onkin. Se mitä en ollut tajunnut oli se, että on niin paljon epäjuustomaita Suomeen nähden ja se kuinka IHANIA monet suomalaiset juustot onkaan ja etenkin se kuinka paljon on vaihtoehtoja. Täällä myydään pääosin yhtä tavallista "leivän päälle laitettavaa" eri firmojen tekemänä ja lisäksi muutamaa muuta "leikattavaa"juustoa. Jotenkin ainakin se markettitavara toistaa itseään ja on kuin samaa vaaleaa hieman mautonta, sinänsä ihan ok-ruokaa, eri värisissä paketeissa. 
 Mutta fetajuustoa tai sen kaltaista beyaz peyniria (valkoinen juusto suoraan käännettynä) täällä kyllä tehdään niin loistavaa!! Kaupoissa useimmiten vastaantuleva on melko pehmeää ja melko suolaista valkoista juustoa, joka lilluu omassa nesteessään. Basaarilta juuri lauantaina ostin vähän kovempaa juustoa, joka on toisaalta parempaa, mutta en kokonaan korvaisi valkoista pehmeää ihanuutta silläkään.

Isommista marketeista saa myös vuohenjuustoa, goudaa, parmesania ja homejuustojakin, jotka on kalliita, mutta yleensä aika jees. Joissain ravintoloissa olen maistanut alkupalalautasella juustoja, jotka on jaettu monesti kahteen vaihtoehtoon: kotimaiset tai ulkomaiset. Niissä kotimaisissakin on ollut melko helmiä, mutta eri asia on sitten löytää kaupasta samankaltaisia tuotteita.

Miten teidän muiden kohdalla. Millaisia juustoja löytyy tai ei löydy teidän marketeista?

lauantaibasaarin juustotarjontaa


Suomessa saattoi joskus olla vierasvarana vaikka pakastekarjalanpiirakoita tms. Nyt olen tässäkin turkkilaistumassa ja vierasvaraksi olen päätynyt pyörittelemään sigara börekeitä juustotäytteellä. Niitä voi tehdä valmiiksi pakastimeen ja sitten vaan paistella.
Börekit voi täyttää esim. fetajuustolla ja kaveriksi siihen voi laittaa esim. persiljaa, chiliä tms. mutta tällä kertaa tein pelkällä juustolla.
täytteeksi fetajuustoa
Taikina myydään useimmiten pyöreinä levyinä, sen leikkaamistapoja on varmasti monia. Jotkut pitävät levynä ja siitä leikkaavat ja levittelevät täytteet, minä taas leikkasin ensin kolmioiksi ja tein niistä kasan, josta aloin yksi kerralla täyttämään. Nämä tehdän yufka-taikinasta, mutta jos sitä ei ole saatavilla niin filo-taikinaa voi käyttää, jolloin taikinaa pitää laittaa useampi kerros. Jotkut käyttävät yufkaakin useamman kerroksen, minä olen tehnyt vaan yhdestä. 


 Täytettä laitetaan lusikalla kolmien leveään päähän. Makuasia on, taitaako reunoja sisään vai antaako olla. Oon itse tehnyt molempia. Myöhemmin kuvat niistä. Minusta täytteet ovat pysyneet oikein hyvin myös niissä, jossa taikinaa ei taita.


ylempänä versio, josta reunoja ei ole taitettu alussa  ja alempi on taitettu.

Itse laitoin nämä näin raakoina pakastimeen vierasvaraksi ja miksei myös "omaksi iloksi-varaksi". Kasviöljyjä mulla aina on kotona niin käytännössä on nopeastikin valmiina muutama börek teen kanssa tai vaikka keiton lisäkkeeksi. Ne paistetaan siis (vaan hetken sulaneina, jos kyse pakastetuista) auringonkukkaöljyssä tai muussa öljyssä kullanruskeiksi kääntäen kerran.

Hyvää ruokahalua!
8 kommenttia:

 1. Oltermannin voittanutta juustoa ei kyllä ole, ei ainakan meidän lasten mielestä! suomen lomilla he voisivat elää pelkällä oltermannilla ruispalojen päällä. Ja tietysti voimariinia myös väliin ;) Täällä Saksassa tosiaan on juustoja ihan kohtuullisesti saatavilla, mutta eivät ne ole yhtä hyviä... Paljon myös myydään valmiina siivuina ja se vaikuttaa makuun myös. Silloin tällöin haemme parempia juustoja naapurimaasta hollannista. Meiltä sinne ajaa tunnissa eli ei ole kaukana! Tosin hollannin juustoissa suosimme erilaisia voimakkaampia juustoja eli ovat enemmän meidän aikuisten makuun. Täällä muuten myydään myös vain suolatonta voita, mutta voimariinia vastaavia levitteitä (suolattunakin) löytyy onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi uskonut, että Saksakin on suolattoman voin maa. Saako sieltä kuitenkin samaa valikoimaa juustoja kuin Suomesta? Edamia, sini- ja valkohomejuustoja useampaa laatua jne? Millä lailla eivät ole yhtä hyviä? Voi olla että Turkin ja monen muun jälkeen se olisi paratiisi kuitenkin - tai niin ainakin vielä uskon ;) Mutta eihän kunnon oltermannin+ruisleivän+voimariinin yhdistelmää mikään voita.

   Poista
  2. En osaa sanoa mikseivät saksalaiset juustot ole niin hyviä, kun eivät van ole. Olisivatko mauttomampia tj. Eikä täällä tosiaan ole yhtä kattavia valikoimia, mutta toki löytyy perus edamit, goudat, tilsiter-kermajuustoa, valkohojuustoa ja jotain sinihomejuustoakin. Saksalaiset ehkä enemmän käyttävät erilaisia tuorejuustoja ja rahka-yrttilevitteitä leivän päällä. Ja toki sitä nutellaa ja marmeladeja tai erilaisia leikkeleitä.

   Poista
 2. Mun makuaisti on niin muuttunut etta oltermanni tms. ei kauheasti maistu,ovat musta aika mauttomia? Levitteita en kayta muutenkaan leivan paalla mutta tuontijuustoja kaipaan, ovat aika kalliita taalla ja valikoimakin vahan niin ja nain. Nain muuten joku aika sitten şok marketissa suolattua voita, en osaa sanoa millaista on? Me pyydetaan kaveria aina tuomaan Hollannista juustoa tullessaan, on parempaa kuin taalta saatava tuontijuusto. Olen löytanyt kylla paikallisista juustoista omat suosikit mutta tavallisesta marketista niita ei kylla löydy, hyva juustokauppias osaa haastatella asiakasta ja löytaa sitten se oikeanlaisen. Trakyan eşki kaşar ja oikeat kypsytetyt yağli deri tulum juustot on musta tosi hyvia. Sigara börekeja mullakin on aina pakkasessa hatavarana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä testaan noita ehdotuksiasi. Nyt muistinkin että jotain hyvää eşki kaşar-juustoa olenkin joskus Istanbulissa syönyt. Juustokauppias vielä löytämättä. Toiveita siis on :)

   Poista
 3. Täällä on tosi hyvät juustovalikoimat,mutta Oltermannia olisi kyllä kiva syödä ,etenkin ruisleivän päällä,ja ruisleipää taidankin saada muutaman päivän kuluttua. JOitakin vuosia sitten täältä löytyi jopa Oltermanniakin,venäläisten kaupoista,mutta en ostanut kun oli aika tyyristä,.Nyt sitä ei ole enään näkynyt,mutta Valion voita ja Viola-juustoa kyllä löytyy joistain kaupoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävää ehkä vähän, että sielläkin on hyvät juustovalikoimat, mutta hyvä niin :) Suolaista Valion voita :) Jes. Vaikka ei kyllä mitään hätää tuon oman sekoitukseni kanssakaan ole.

   Poista
 4. Kysymyksesi saa minut suorastaan lyyriseksi: Kreeta nyt vaan on juustonrakastajan taivas, jossa Oltermanni on täysin unohtunut! Pienimmässäkin supermarketissa on pyörryttävä valikoima vähintään viidestä erilaisesta fetajuustosta kypsytettyihin voimakkaisiin juustoihin paikallista tuorejuustoa mizithraa unohtamatta. Täkäläinen gruyere eli graviera on erinomaista. Voista olen melkein vieroittunut, mutta jos tarve vaatii, niin suolattua voita saa Lidlistä. Kreikkalaiset voit maistuvat jotenkin härskiintyneiltä.
  Terveisin Suometar

  VastaaPoista