kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 16. maaliskuuta 2015

Ulkosuomalainen koti

Etsin tuossa taannoin isoa kirjekuorta Suomeen lähtevää pakettia varten kaappini perukoilta ja aloin miettimään että ainakin tämä ulkosuomalainen koti eroaa kodistani Suomessa.

1) Kaapista lötyvä hyvien ja melko hyvien ja melkein käyttökelpoisten Suomesta, Englannista, Japanista jne. tulleiden kirjekuorien varasto.

Täällä hyvien ja isojen pakettikirjekuorten löytäminen ei ole ihan mikään "piipahdus postiin-tyyppinen juttu". Ei, se vaatii paljon askeleita eri suuntiin, sanakirjan pläräämistä, kysymistä ja selittämistä, uusien ohjeiden mukaan kävelemistä ja sitten löytyy kuplamuovikirjekuoria, mutta edellisten seikkojen toistamisellakaan en ole löytänyt suuria vahvoja kunnon isoja kirjekuoria. Niinpä säästän muualta tulleiden pakettien kuoret ja teippailen osoitteiden päälle paperia. Onneksi posteissa on tarjolla sentään leveää teippiä, vaikka sieltä pakettikirjekuoria tai postimerkkejä ei voikaan ostaa.

2. Pahan päivän varalle - herkkuvarasto

Minultakin sellainen löytyy. Siellä on vähän salmiakkia, muutama suklaalevy, muumitikkareita & salmiakkijauhetta (kiitos T, oiva yhdistelmä!) ja nyt myös pätkispussi! Pakastimesta löytyy jälkiuunileipä ja jääkaapista puolukkahilloa :) Oi. Luulen myös, etten ole ainoa tämän varaston omistaja, sen verran olen kuullut muidenkin puhuvan panttereista, salmiakista, kismeteistä ja fazerin levyistä. Toki tähän vaikuttaa se, miten hyvin mihinkin maahan saa eri juttuja lähettää ja miten vieraita käy. Suomessa en ollut mitenkään kovin hyvä suklaalevyn tai karkkipussin säästäjä, mutta täällä olen sitäkin taitoa oppinut.3. Aarteita, jotka Suomessa ovat tuikitavallisia


Tähän listaan luettakoon mm. piparimauste, jauhettu kaardemumma, glögimauste, rairuohon siemenet, liivatelehdet, sinappi, raesokeri ja muut sellaiset, jotka helpottaa elämää kummasti kaukana kotoa, mutta jota ilmankin pärjää. Tässä on paljon eroja toki maittain ja eri ihmisillä myös eri jutut on niitä tärkeitä. Jotkut tuovat kasvisliemikuutioita, toiselle riittää paikalliset versiot, toinen ei pärjää ilman kuivia herneitä hernekeittoa varten ja yksi hamstraa mausteita.

Osa näistä tarvikkeista tuodaan Suomesta ja osa naapurimaista tai sitten on niitä harvinaisuuksia, joita löytyy joistain kaupoista omastakin maasta ja sitten löytäessä pitää ostaa toinenkin paketti pahanpäivän varalle. Minä olen tänään ostanut esihöyrytettyjä kaurahiutaleita ja kauraleseitä, kun vastaan tuli. Myös pestokastiketta, perunajauhoja ja ruisjauhoja ostan, kun näen.

3. Supersuomalaiset tavarat

Vaikka ukosuomalaishistoriani on vielä kovin lyhyt, olen jo havainnut kuinka olen itse tuonut Suomesta ja minulle on lähetetty niin marimekkoa, pentikiä, finlaysonia, lapuankankureita kuin muumijuttujakin. Enkä laita vastaan. Kyllähän vastasilitetty pellavainen lapuankankureiden sininen ruususliina pöydällä on silmää ilahduttava :)4. IKEA

Tarvitseeko tästä enempää sanoa? Istanbulista löytyy IKEA molemmista maanosista. Muutaman kerran on pitänyt tie etsiä Aasian myymälään. Suomessa en ole ollut mitenkään IKEA-fani, mutta yllättäen täällä se tuntuukin niin tutulta ja turvalliselta. Huvittavaahan se kyllä on, kun toisilla ulkomaalaisilla vierailee, niin samat lamput, vuodevaatteet, kellot, veitset, paistinlastat ja kahvimukit tulee vastaan. Eräs useamasssa suomalaisessa perheessä lapsia hoitanut ystäväni sanoi, että samanlaiset lasten muoviset ikean kulhot löytyvät lähes joka huushollista ja kuulemma sijaitsevat usein mahdollisimman alhaalla olevassa vetolaatikossa. Mielenkiintoinen yksityiskohta ;)

Olen ostellut paljon kotijuttuja basaarilta ja lähikujien pikkukaupoista, mutta jotkut asiat on niin helppo ostaa ruotsalaisten huippukeksinnöstä, kun tietää suunnilleen mitä saa. Astioita, vuodevaatteita ja peitot&tyynyt on tähänkin huusholliin pääsääntöisesti haettu sieltä.

5. Valikoima matkalaukkuja

Ulkomaan eläväksi muuttumisen myötä myös matkustelu todenäköisesti lisääntyy. Olen asunut nyt reilun vuoden täällä ja lentoja on takana 12 kpl ja seuraavia on jo 4 kpl varattu. Enkä ole olllenkaan suunnitellut, että näin pitäisi käydä, jotenkin vaan on käynyt nyt näin ja monilla niitä tuntuu kertyvän vielä huomattavasti enemmänkin. Niinpä minullakin on nyt cabin size-laukku, keskikokoinen kovapintainen laukku ja suurin Suomettareksi nimetty punainen kangasmatkalaukku. Niiden koti on makkarin kaapin päällä. Näiden lisäksi tietysti on kameralaukku, josta on tullut hyvä matkakaverini.Tällaisia löytyy MatkaMartan kotikolosta nykyään.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Minä taas muistelen Tukholman-kesiä käydessäni Ikeassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä oli erityisesti mielenkiintoista? Tosin elämä aina on ja ulkomailla ei ainakaan kotimaata vähempää :) Ikean merkitys myös ruokakauppana kasvoi joulun alla, kun sieltä sai GLÖGIÄ :)

   Poista
 2. Meillä nuo varastot eivät vaan koskaan riittäneet pahan päivän varalle:).

  VastaaPoista
 3. Minä olen asunut vain alle vuoden jaksoja ulkomaassa, mutta itse sen ajan puitteissa halusin uteliaana opetella asemamaan tavaroilla ja ruualla selviämistä, joskin ruisleipää kaipasin.Onkohan niin, että "oman maan ruuat " tuovat turvallisuuden tunnetta ja ovat jotain pysyvää ja siten vähentävät vieraissa oloissa elämisen tuomaa stressiä. Mitä tuumitte te, jotka olette asuneet pitkiä jaksoja pois kotimaasta tai olette perin asettuneet uuteen maahan pysyväisluonteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin haluan uteliaana opetella tämän maan tapoja ja ruokia ja muita. Kyllä Istanbulilaisenkin suklaatehtaan suklaa tai muut tällä myytävät merkit on jees ja suurinta osaa mainitsemistani asioista löytää täältä, mutta monesti myös vieraat kysyy tuliaistoiveita ja sitten niitä mielellään sanoo. Nyt on sattunut olemaan muutamat vieraat melko peräkkäin. Ruisjauho ja kaurahiutaleet ja sinappi on sellaisia nyt ainakin, mitä on niin tottunut käyttämään, että niitä käytän mielellään täälläkin. Mutta on uusiakin tuttavuuksia tullut, kuten oliivitahna, semizotu (=vihannesportulakka) ja granaattiomput.
   Mitä tosiaan tuumaatte te muut?

   Poista