kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 23. maaliskuuta 2015

Istanbul-ajatuksia sohvan pohjalta.


Eilen aamuna aamuaurinko herätteli uinuvaa Istanbulia ja lämmitteli sitä, mutta MatkaMarttaa se ei paljon nyt lämmittänyt tai ilahduttanut. Olin saanut jonkun - onneksi lievän - vatsataudin, joka piti mut eilen kotona sisätiloissa. Nyt tässä alkanee jo elämä voittaa ja kielikoulussakin olin.

Viikonlopussa en käynyt oikein missään enkä tehnyt enkä kuvannut mitään. Täällä sohvan pohjalla mietin kuitenkin Istanbuliani tulevien Suomi-ystävien kannalta. Saan pääsiäiseksi vieraat ja haluaisin esitellä Istanbulini heille niin, että se paljastaisi parhaita puoliaan heille. Miten lyhyessä ajassa voisin auttaa heidät näkemään suurkaupungin sykettä, mäkisten ja mutkaisten kujien värikkäitä taloja, Bosbor-maisemaa ja kulinaarisia herkkuja. Ei pelkästään tööttäileviä bussikuskeja ja kiireessä tönäisevää pukumiestä, vaan esitellä niitä mummoja jotka ovat aina neuvomassa, jos näyttää eksyneeltä, sen kaupankassan joka pakkaa kamat kassiin tai sen ravintolan tarjoilijan, joka näyttää kuinka Turkissa voidaan palvella.

Tässäpä keräilin vähän listaa, jota mielestäni olisi hyvä nähdä Istanbulissa, mitä haluaisin näyttää tänne tuleville.

HAGIA SOFIA

Vaikka kuinka mietin, niin en pääse eroon siitä ajatuksesta, että Hagia Sofia (Jumalallisen viisauden kirkko) on sellainen museo, joka ei turhaan keiku Istanbulin TOP-nähtävyyksien kärkilistoilla. Se on ollut aikoinaan kristillisen maailman pääkirkko ja aikanansa se on ollutkin varsinainen superteos, kun se edelleen nykyaikanakin vaikuttaa koollaan ja arkkitehtuurillaan, mm. kupolilla jossa on vaikutelma ettei se ole tuettu millään, vaan ikäänkuin roikkuisi ilmassa. Osmaanivalloittajien otettua vallan kaupungista, Hagia Sofia muutettiin lähes ensitöinä moskeijaksi ja sellaisena se palveli, kunnes Atatürk teki siitä museon. Hagia Sofia mykistää suurellaan ja ihmetyttää eri kerroksillaan, siellä näkyy Jeesus ja Neitsyt Maria-aiheiset mosaiikit ja yhtä aikaa muslimien rukoussuuntia osoittavat kyltit.
kattokupoli ja sitä vartioivat enkelit
taiteellisia pylväitä
pieniä on ihmiset yläkerrasta katsottuna


Nämä ristit on tuhottu siinä vaiheessa, kun kirkko muutettiin moskeijaksi

TOPKAPI

Venäjällä reissatessani olen käynyt palatseissa ja siellä on kultaa ja kimalletta tullut nähtyä. Sellaisia täälläkin on esimerkiksi Dolmabahcen palatsi ja sielläkin kannattaa käydä, mutta mielestäni vielä hienompi ja enenenkaikkea omaleimaisempi onkin Topkapın palatsi, jonne tekemästäni reissusta voi lukea täältä. Palatsi näkyy joka kerta lautalla Aasiasta Eurooppaan mennessä tai tarkemmin sanottuna palatsin puisto näkyy. Sen suuruuden tajuaa sieltä kaukaakin, mutta sitten portista sisään astuessa sen vasta tajuaakin. 

Tässä palatsissa - sen monissa rakennuksissa - ovat hallitsijat huikeine palvelijamäärineen asuneet noin 400 vuotta vuosina 1465-1865. Heti palatsialueelle tullessa oikealla puolella on palatsin keittiörakennukset, jotka olivat kovin mielenkiintoisia. Parasta antia on kuitenkin ehkä terassi mielettömän hienoine näköaloineen sekä haaremi, jonne kannattaa eri lippu lunastaa. Tällaista nähtävyyttä ei ihan heti tule toista  vastaan.


Portin torni
Maisemat on sulttaaneilla olleet ykköluokkaa
Haaremin
 Voi näitä laattoja, ne on niin kovin kauniita
Mitähän tällä hyllyllä on pidetty

CHORA KIRKKO

Chora kirkossa on Hagia Sofiaa hienommat ja paremmin säilyneet mosaiikit, mutta kirkkona kooltaan pienempi ja vaatimattomampi ja lisäksi nyt remontissakin. Suosittelen kuitenkin sitä ainakin historiasta, kirkoista ja mosaiikeista pitävälle. Tykkäsin itse kyllä kovasti, kun nyt lopulta pääsin käymään. Jo menomatka kirkolle on houkutteleva, ainakin kun sne tekee lautalla ja loppumatkan Lonely Planetin ohjeiden mukaan kauniita pikkukujia pitkin vanhaa muuria seuraillen. 
KUJAT JA KAHVILAT

Jotenkin aina toivon, että jokaisen vieraan kanssa ehdittäis poiketa johonkin kujalle, pois isoimmilta teiltä. Sinne missä pyykit kuivuu parvekkeen ulkopuolella naruilla, kujalla paappa kauppaa hedelmiä kärryltä tai toinen simitiä (sesamrinkilä) kojustaan, toinen parveke on täynnä kukkivia pelargonioita ja pihakivellä nukkuu raidallinen kissa :) Kujakävelyllä kuuluu myös hieman joutua kävelemään tiukkaa ylämäkeä, mutta siellä voi myös ihailla erivärisiä taloja ja suloisia ikkunaristikoita ja pysähtyä sitten jäätelölle, teelle, kahville tai vaikka dönerille nälästä, vuodenajasta ja lämpötilasta riippuen - tai toki voi myös mennä mammojen kans kangasostoksille.

Tämä kahvila on kyllä Pierre Lotista

BÜYÜK ÇAMLICA

Tämä on se paikka, jossa minä olen Istanbuliin ihastunut ja mikäli on ystäviä uskominen, niin saman vaikutuksen tämä "Suuri mäntykukkula" on tehnyt heihinkin, kun olen uskollisesti lähes kaikkia siellä käyttänyt. Çamlica on siis kukkula, joka sijaitsee Aasian puolella. Sinne kannattaa suunnata pikkuisen ennen auringonlaskua niin että ehtii vielä hyvin valoisalla kierrellä pikkuisen ja sitten hakea teetä/kahvia ja iltapalaksi esimerkiksi kumpir (täytetty peruna) tai gözleme (paikallinen lätty joko juusto tai perunatäytteellä) ja mennä tietysti istumaan lähelle laitaa, että pystyy auringonlaskua sieltä ihailemaan. Auringonlaskun lisäksi myös siltojen, talojen ja lyhtyjen syttyvät valot näyttävät superkauniilta. Kukkula on myös niin korkealla, että sieltä näkee hyvin Bosporin salmen, Marmaran meren alkua ja molemmat sillat. Istanbulin valtavuutta voi sieltä lintuperspektiivistä vähän koittaa hahmottaa. 

 joulukuinen talopäivämaisemaa
 Nämä tasanteet ovat yleensä melko täynnä toisiaan kuvaavia kaveriporukoita ja pariskuntia
 sulattaisiko tämä auringonlasku sinun sydämesi Istanbulille?


Entäs sama maisema hetkeä myöhemmin?

BOSPOR

Pakko se nyt on vielä mainita, että Bosporin haluan esitellä myös aivan jokaiselle vieraalle. Voidaan yhdessä tervehtiä ehkä jonain aamuna jo aamu-Bosporia teemukin ja simit-rinkilän kanssa, lautan kannelta voi hakea vilvoitusta pahimpaan helteeseen tai kylmää uhmaten voi myös kiivetä kannelle teelasin kanssa. Sitten voitaisiin kävellä Galatansiltaa pitkin ja katsella kalastajia tai muuten vaan käveleskellä pitkin Bosporin rantaa ja pysähtyä rantakahvilaan istumaankin. Illalla tietysti sitten Pierre Lotin kahvilaan Camlicalle tai johonkin maisemaravintolaan katselemaan kuinka laskeva aurinko värjää Istanbulin ehdottoman kuningattaren pinnan :)

Bospor voi yllättää myös tällaisilla lyhtymahdollisuuksilla

 Bosporini, olet kaunis myös kun päivä on harmaa

...mutta voi kuinka auringonlasku pukeekaan sinua

Auringonlaskua Pierre Lotilta kultaiselle sarvelle, laskettankoon se nyt samaan kategoriaan kuuluvaksi Bosporin kanssa

Paljon muutakin ihanaa tietysti täällä on, mutta tässä nyt tämmöinen huhtikuun vieraitani ajatellen tehty postaus Istanbulin helmistä. Tulkaa tutustumaan ja kysykää vinkkejä, mietitään :D

6 kommenttia:

 1. Itselläni on monen suosikkikohteen osalta sellainen ongelma, että ensimmäisen kerran jälkeen jää tunne että se, se ja se jäi vielä näkemättä. Kun tulen samaan paikkaan toiste niin lista vähintään tuplaantuu joka kerralla. Jotenkin tätä lukiessa ja kuvia katsellessa sain sellaisen käsityksen, että Istanbul voisi hyvinkin osua tähän kategoriaani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti laittaisin tämän Idän ja Lännen, Euroopan ja Aasian, uuden ja vanhan, vilkkaan keskustan ja rauhallisten jopa kylämäisten kaupunginosien suurkaupungin tähän kategoriaan. Tämän postauksen kirjoitettuani keksin jo monta kohtaa, mistä pitäisi vielä kirjoittaa.
   Kiitos vierailuista täälläi Nallekarkki, kävin jo vastavierailulla kurkkaamassa.

   Poista
 2. Istanbul on silkaa onnea ja ihanuutta:D. Voi voi. Vähän tässä alkaa nousta sellainen ajatus, että olisi kiva päästä käymään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulta olenkin paljon oppinut sitä ajatusta, että Istanbulissa kaikki on hyvin, tai ei ainakaan kauaa ole huonosti. VIimeistään Bosporin siintäessä, kaikki on piirun verran paremmin :) Tervetuloa käymään! Lupaan lähteä seuraksi vaikkapa kattoterassiretkelle :)

   Poista
 3. Jos esittelet vielä kovin monta ihanaa paikkaa siellä, niin tulen sinne kohta kuukausiksi pyörimään nurkissasi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kyllä ottaa riskin ja esitellä. Tervetuloa :)

   Poista