kalabaliikkia

kalabaliikkia

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

MatkaMartta KorjaajaKerttuna.

Torstaina MatkaMartan ja kämppiksen kotikolon suihku otti ja hajosi. Se letku, jota pitkin veden pitäisi virtailla suihkuun on päättänyt olla hoitamatta hommaansa veden kuljettajana vaan päästi veden suihkuilemaan vähän joka kohdasta. Sen seurauksena hiukset pestiin siitä hanaosasta suoraan kyykyssä, ei ehkä se ihan näppärin tapa.

Siispä MatkaMartta aloitti operaation the suihku ja sen korjaus. Tämä ei olisi Martan vahvuusaluetta edes suomeksi tai etelä-pohjanmaanmurteella, saatikka sitten turkiksi, mutta ei auttanut muuta kuin laajentaa vahvuusalueita.

Vaihe 1. Perjantaina näin ystäviä ja tein taustakartoitusta ja siinä selvisi, mitä turkiksi on suihku, letku, suihkunletu ja rautakauppa. En ehtinyt perjantaina vielä käytännön toteutukseen, mutta eikö hyvin suunniteltu ole puoliksi tehty, onhan?

Aamulla herätin sisäisen melko uinuvaan tilaan helposti vaipuvan KorjaajaKerttuni Presidenttikahvilla, persikkajugurtilla ja lukemalla kirjaa tulppaanivillasukissa (itse tehty persikkahillo pelastaa hitaat viikonloppu aamut). 

Sitten 

vaiheeseen 2. Muutaman lisäsanan tarkistus, valokuvat suihkusta, sanakirja laukkuun ja kipeänä kotiinjääneeltä kämppikseltä vikat tsempit ja matkaan. Mulle oli sanottu, että niitä rautakauppoja olisi joka kulmalla, muistelin nähneeni lähikujalla vessanpönttöjä kauppojen edustoilla, ajattelin että ehkä niiltä main voisi löytyä myös suihkut. Eipä aikaakaan, kun paperilappuun kirjoittamani tuollaista kauppaa tarkoittava sana täsmäsi yhden kaupan seinässä olleeseen kylttiin. Sisälle vaan. Näytin valokuvat ja hain sanoja, myyjä ymmärsi, tarkensin vielä kuvasta kumpi letku on rikki ja kumpi ehjä. Myyjä antoi paketin käteen ja sitten halusin vielä jakoavaimen, jotta saisin sen edelliset osat irti.

(Jakoavain on kummallinen sana, turkiksi se on englantilainen avain (ingiliz anahtarı) englanniksi monkey wrench ja ruotsiksi skift nyckel, eli ei tarkoita oikein mitään millään kielellä, mutta itse jakoavain on kätevä moneen ja nyt MatkaMartan työkalukaapistakin sellainen löytyy)

Sitten kotiin testaamaan ostoksia
Vaihe 3. Jakoavain auttoi ja suihku irtosi, mutta luulin että uusi osa oli väärä. Niinpä kämppis pakkasi uuden osan takaisin pussiin ja mä laitoin perään kaikki ne vanhat osat ja suuntasin takaisin sedän putiikkiin. Olin varoittanut jo häntä, että tulen uudestaan tarvittaessa :D
Vaihe 4. Toinen kerta rautakaupassa. Yritin sanoa, että tämä osa on ehkä väärä tai jotain. Setä otti käsittelyynsä mukaan ottamani vanhat osat ja kysyi, kumpi on rikki. Vahvistin sen taas. Setä sanoi, että "problem yok" (ei ongelmaa) ja otti vähän jakoavaintani järeämmät työkalut ja irroitti putken semmoisesta kohdasta, josta en tajunnut edes kokeilla, kun ajattelin ettei olisi irrotettavissa. Sitten hän vielä kiinnitti uuden putkenpään siihen ja laitteli vähän tiivisteitäkin. Tämä työ ei maksanut mitään ekstraa, kiittelin kovasti setää ja toivottelin hyviä päivänjatkoja. Vaihe 4 onnistuneesti paketissa ja taas kotiin. 

Vaihe 5. Nyt tiesin jo mitä tehdä ja kämppis tuki hienosti vierestä. Vähän piti säätää ja testailla, mutta eipä aikaakaan kun vesi virtasi jo ihan oikeasta kohdasta. Tulipa hyvä mieli, että sain asian hoidettua itse ja hauska on suihkuunkin päästä.


Kipeän kämppiksen ehdotuksesta tein meille vielä peruna-purjo-sosekeittoa ja juustopatonkia. Ei huono päivä, ei ollenkaan. Huomenna saan vielä oikein yökylävieraita :)

Niin ja en sitten kirjoittanut tätä suihkutarinaa mitenkään ylpeilläkseni taidoillani vaan huvin vuoksi ja itselleni ja miksei teillekin muistutukseksi, että ihminen osaa monenlaisia asioita, kun on tarvis. Ja että monet kauppiaistakin on auttavaisia ihmisiä, jotka pelkän myymisen lisäksi myös haluavat palvella.


8 kommenttia:

 1. Olihan tuo uroteko, joten saa ylpeilläkin! Pirjo

  VastaaPoista
 2. Onneksi olkoon! Minustakin se oli uroteko.

  VastaaPoista
 3. papukaijamerkin arvoinen suoritus ja oiva todisitus siitä, että kaikki on mahdollista ::). Rohkeutta vaatii, mutta lisäähän tuommoinen teko myös uskoa omiin mahdollisuuksiin.

  VastaaPoista
 4. Pirjo: Kiitos :) Jos en nyt ihan ylpeäksi heittäytyisi, mutta täytyy sanoa että oli oikein kiva käydä itse korjaamassa lämpimässä suihkussa :)
  Paluumuuttajatar: Kiitos :)
  Anonyymi: Kaikki on mahdollista :) Jos ei kaikki, niin suihkunletkujen liittäminen yhteen. Kiitos kannustuksesta!

  VastaaPoista
 5. Hieno homma! Tollasista arjen selviytymisistä tulee aina tosi hyvä fiilis, huomaa että pärjää ihan itse vaikka vierasta kieltä käyttääkin ja saa tsemppiä seuraaviin koitoksiin!

  VastaaPoista
 6. Aferim sana! Kylla sita kuuluukin olla itsestaan ylpea kun suoriutuu vieraalla kielella hieman ponnistelua vaativasta tehtavasta.

  VastaaPoista
 7. Neeakoo: Kiitos. Niin tulee. Että selviää pikkuhiljaa enemmästä ja enemmästä itse. Se on ihan hauska tunne.
  Petra: Kiitos :D

  VastaaPoista
 8. Hyvähyvä! Kyllä tuosta saa papukaijamerkin ja vieläpä ruotsalaisen guldstjärnan :)

  VastaaPoista