kalabaliikkia

kalabaliikkia

perjantai 24. huhtikuuta 2015

Voi tarkastuksen tarkastus.


Nyt on kyseessä lentokenttien turvatarkastukset. Kyllä juuri ne kiusalliset hetket, kun tajuat että sittenkin on se vyö ja joo, taskun pohjalle jäi 25 kuruşia tai vaihtoehtoisesti 1/10 osa eurosta tai et muista että myös huivi pitää nykyään riisua ja tietysti läppäri kaivaa erikseen. Joskus lentoyhtiön logiikkaa on vaikea seurata,  enkä näin ollen muista että myös sinappi ja oivariini ovat nesteitä ja näin jää tuliaiset kentälle. Ja kuitenkin turvatarkastus on ihan se normaali juttu, joka nyt on aina ollut ja aina tuleekin olla rutiini kentillä.

Onkohan tämä Juudaksenpuu?
parempi, että joka tekstissä on ainakin yksi Bospor-kuva, eikö :)
Minuun lienee myös asennettu joku "tarkistakaa minut hyvin, olen pohjimmiltani epäilyttävä" signaali ja olen myös sen myötä kuullut lauseen "seuraavaksi tarkistan housunkauluksen sisäpuolelta" kun päädyin johonkin erityisseulontaan. Eikä siinä mitään, ei ollut eikä ole mitään salattavaa - tarkistaa toki saa. Samalla reissulla kaivelin Helsinki-Vantaalla (jossa vaihdoin pohjoisen koneeseen) läppäriä pois repusta, niin leväytin siihen hihnalle pienet valkoiset jauhepussit. Henkilökunta ei huomannut, mutta kanssamatkustajien katsellessa heittelin niitä takaisin laukkuun. Olin ostanut tuliaisiksi turkkilaista sahlep-juomajauhetta. Tietysti taloudellisesti en halunnut laittaa niitä pahvipaketteineen laukkuun vaan ottaa paketista erilleen pikkupussit ja siihenhän ne sitten levisi kuin ne kuuluisat Jokisen eväät. Luulin että selvisin säikähdyksellä, mutta toki minua pyydettiin laukkuni luo ja se haluttiin avata. Ongelma ei olleet nämä levinneet sahlepit, vaan isompi paketti samaa ainetta - kai jauheet nyt lähtökohtaisesti näyttää huomiota herättäviltä turvatarkastusihmisten silmissä. Itsekin opin tästä ja vähän yritän miettiä enemän mitä laitan käsimatkatavaroihin :Dravintoloiden terassitkin on jo kukilla kaunistetut

Tämän postauksen ideana ja innoittajana toimii eilis iltani kokemus, kun hain ystäviäni Istanbulin Atatürkin lentokentältä. Olin toki ennenkin siellä käynyt, mutta silti aina meinaan unohtaa että sielllä on turvatarkastus myös niille, jotka vaan tulevat vastaan, mutta aikovat itse pysyä turvallisesti Turkin maaperällä ja jopa Istanbulissa lentelemättä minnekään. Koska tässä on  nyt viime aikoina tullut matkustettua ja myös vastaanotettua turisteja, suurin jännitys on kaikonnut ja samalla vauhdilla myös huolellisuus vähenee. Rennosti nakkelin takin ja kädessäni olleen puhelimen hihnalle laatikkoon laukun kanssa ja työntekijä sanoi, että vyötä ei tässä vielä tarvitse ottaa pois. No, enpä ollut sitten muistanut että taskussani on suomi-puhelin ja muutama lantti jostain jäänyttä vaihtorahaa. Siinä kävelin sitten edestakaisin porteista. Kun henkilökunta tajusi, että puhun turkkia, ne jäi lähinnä ihmettelemään sitä, mutta saivat ruumiintarkastuksenkin tehtyä.
haaveena päästä näiden vieraiden kanssa tulppaanipuistoon - kuvia myöhemmin
Mieleeni tuli, onko yleisesti isoilla kentillä tämä tuplaturvatarkastus, että ensin on tarkastus kaikille kentälle tulijoille, josta saa vielä viedä esim. vesipullon läpi. Sitten jätetään ruumaan menevät tavarat ja vielä kerran tsekataan mukaan tulevat kamat?6 kommenttia:

 1. Turvallisuussyistä ihan samalla tavalla kuin Istanbulissa on virastoissa, ostareilla, kouluissa (yliopistoissa) yms... Hassua että tästä vielä numeron teet vaikka luulisi olevan ihan arkea sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki turvallisuudestamme on syytä huolehtia ja niin pitääkin olla ja sen ymmärrän. Tässä blogissa nyt muutenkin ihmettelen monenlaista arkipäiväistä ja/tai ihmeellistä. Tällainen ihmettelijä olen aina ollut :)

   Poista
 2. En kyllä oo missään kokenut tuota että kaikki kentälle tulijat tarkastetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään, paitsi Istanbulin molemmilla kentillä, mutta vaikka se onkin yksi jonottaminen lisää, niin onhan se hyvä jos sillä keinoin saadaan turvallisuutta lisättyä!

   Poista
 3. En muista missään länsimaissa törmänneeni tuollaiseen tuplatarkastukseen, mutta esimerkiksi Vietnamissa ja Intiassa on ollut jotain tuon tyylistä. Voisiko olla suurempi terroriuhka tms syynä? Ja ensimmäiselle Anonyymille, että ainakaan minä blogin lukijana en tästä ollut tietoinen, joten ihan hyvä vaan, että MatkaMartta toi ihmettelyllään tännekin tietoon. ;)

  Itse olen sitä mieltä, että turvatarkastukset ovat menneet jossain määrin jo yli. Yhdysvalloissa taidetaan olla samaa mieltä, ja turvatarkastuksia on ruvettu systemaattisesti vähentämään. Esimerkiksi nesteistä käsimatkatavaroissa ei enää olla erityisen huolissaan, ja joillain kentillä on myös pikatarkastusjonoja, joihin osa ihmisistä pääsee arvottuna, ja joissa turvatarkastus on 90-luvun malliin: ei tarvitse ottaa kenkiä pois, takin voi pitää päällä jos se ei piippaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan syynä juuri suuremmat terroriuhat, tosin luulis että samalla perusteella voitais tulpatarkistaa muissakin suurissa kaupungeissa. Jännä, että toisaalta puretaan ja toisaalta taas itsestäni tuntuu että tiukennetaankin, vai onko niin että aiemmin ei oo ollut huivia, nyt huivi on pitänyt kaulalta riisua myös pois. Sinnehän vois piilottaa mitä vaan.

   Kiva, että maailmanmatkaaja Jennillekin tuli uutta :)

   Poista