kalabaliikkia

kalabaliikkia

torstai 3. marraskuuta 2016

Smyrnan raunioilla

Täti ja sisko ja heidän jälkeen vielä yksi ystävä ovat pitäneet MatkaMarttalan sellaisessa moodissa, ettei ole vaan pystynyt kirjoittamaan blogia vaikka pari kertaa on ollut jo lähellä. Tässä kuitenkin eka osa turistinähtävyyspostauksia.

Ennen siskon tuloa käytiin tädin kanssa tutustumasaa Smyrnan kaupungin raunioihin. Aiemmalla reissulla olin käynyt kerran kurkkimassa aidan raosta kiinni jo mennyttä museoaluetta, mutta nyt oltiin jo aamusta liikenteessä.

Izmirhän on jo vanha kaupunki ja tunnettu aiemmin kreikkalaisella nimellään Smyrna. Kuten aina, niin myös Smyrnan kohdalla, arviot varhaisimmasta asutuksesta/elonmerkeistä vaihtelevat. Jonkun arvion mukaan myös Homeroksen kotipaikkana tunnetussa Izmirissä on ollut väkeä jo noin 8000 e.Kr. Kuulostaa uskomattomalta, mutta lienee mahdollista.

Noin ajalla 650-545 e.Kr, jolloin kaupunki eli loistavaa aikaa. Se oli aina Mustallemerelle saakka johtavan kauppatien varrella, joka teki kaupungista tärkeän ja vauraan. Se oli myös suosittu erilaisten taiteilijoiden keskuudessa. Aleksanteri Suuri (Turkiksi Büyük Iskender ;) )valloitti kaupungin vuonna 333 eKr ja sen myötä kaupungin keskusta siirtyi aiemmasta hieman eri kohtaan. Vuonna 190 e.Kr Smyrna siirtyi yhdessä mm. Pergamon kanssa osaksi Rooman valtakuntaa. Niihin aikoihin kaupunkiin oli rakennettu mm. teitä, amfiteatteri ja agora. Kristinuskon saavuttua alueelle Smyrnasta tuli merkittävä kristillinen kaupunki ja sinne on myös perustettu yksi seitsemästä ensimmäisestä seurakunnasta. Kaupunki on ollut sitten vuorotellen useampien kansojen hallussa ja sen on valloittanut niin persialaiset kuin arabitkin. Vuonna 1422 siitä tuli osa Ottomaanien valtakuntaa muun Turkin mukana.
Minähän en mikään historian asiantuntija ole, pikkuhiljaa koitan oppia ymmärtämään. Virheet mahdollisia edellisessä(kin) tekstissä :)



pylvään päitä pitkin pihaa


holvikaari

köynnöksiä kasvaa pitkin muuria


muinainen vesiputki tuo edelleen vettä raunioille



Izmir tarjoaa jotain niin rantojen, rantakatujen, basaarien kuin historiankin ystäville. Me piipahdimme vielä Izmirin etnografisessa museossa näppärästi juuri ennen kun piti hakea sisko lentokentältä. Niinpä vieressä olleeseen arkeologiseen museoon ei enää ennätetty. Arkeologian aarteita toki nähtiinkin jo agoralla ja oltiin näkemässä seuraavana päivänä Efesossa. Niiden lisäksi oli mielenkiintoista tutustua etnografian museoon ja siihen, millaisia käsitöitä ja arkipäivän elämää on alueella eletty. 





jo rakennus oli huikea


Yksi Izmirin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja kaupunkilaisten kohtaamispaikoista on Konakin kaupunginosassa Konakin aukiolla sijaitseva kellotorni. Se näyttää tyylinsä perusteella vanhemmalta, mutta onkin vaan reilut 100 vuotta vanha. Sen on suunnitellut arkkitehti Raymond Charles Pére hallitsija Abdülhamidin 25 vuotisuran kunniaksi.  Aukio tai torni ei sinänsä ole mitenkään niin ihmeellinen, mutta on se kohtaamispaikkana vailla vertaa ja hyvä tuntomerkki kuitenkin.









 Tässä nyt eka erä tästä turistiopas-pätkästä ja omastakin Izmiriin tutustumisesta. Jatkoa seuraa :)


4 kommenttia:

  1. Mun taytyy saada itseni tuonne etnografiseen, kavin siella eka vuotena niin pikaisesti kiireessa vasyneen lapsen kanssa ettei visiitista jaanyt mitaan mieleen. Efesoksen visiitista on niin kauan etta onpa kiva nahda uusia kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitäis myös mennä sinne vielä vähän paremmalla ajalla, että vois lukea vähän tekstejäkin seiniltä. Se siinä vieressä oleva arkeologinen museo olisi myös hauska nähdä. Kohta saat Efeson kuvia :)

      Poista
  2. Kiitos kivoista kuvista, mutta mikä on tuo kaunis rakennus, jonka ikkunoiden ympärillä on mosaikkikoristelu. Entäs, minkä rakennuksen pylvään osia siinä nurmella oli. Minua hämmensi se, että niitä o0li niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mosaiikkikoristeltu rakennus on moskeija samalla aukiolla missä se kellotornikin on. En ole sen historiaan vielä ennättänyt tutustua :) Pylväänpäiden alkuperäistä sijaintia en tiedä, mutta oletan että ne on niistä lukuisista rakennuksista, mitä siellä on ollut. Murto-osa sieltä on vaan kunnostettu tai pystytäänkään varmaan kunnostamaan.

      Poista