kalabaliikkia

kalabaliikkia

tiistai 20. syyskuuta 2016

Rantoja Turkissa.

Viimeinen rantapäiväpäivitys kirvoitti lisäkysymyksiä. Koitanpa niitä vähän lisävalaista, vaikka en mitenkään koe olevani rantaelämän ekspertti. Näin suuressa maassa, joka vieläpä on turismista paljon tuloja saava maa, on toki monenlaista rantaa ja uimapaikkaa.

Istanbulissa olen nähnyt etenkin teinipoikien ja muutenkin miesten hyppivän Bosporiin uimaan monista kohdista vaikkei siinä mitään virallista rantaa tai uimapaikkaa olisi ollutkaan - joskus jopa kieltomerkki, tosin niitä ei täällä paljon harrasteta. Moni taas on sitä mieltä, ettei Bosporissa pitäisi uida ollenkaan sen likaisuuden vuoksi, mutta toisaalta taas ymmärrän kaupungin helteissä vilvoitusta kaipaavia. Varsinaiset uimarannat kun monesti ovat vähän kaukana kaupungin keskustoista. Jos ihan oikeasta rannasta kahlaa niin usein saa kahlata ihan reippaasti ennen kuin tavoittaa uimasyvyyden, muissa kohdissa (niissä enemmän kielletyissä) vesi lienee jo syvää heti rantakadun tuntumassa.
Istanbulissa, sen saarilla ja myös täällä Izmirissä ja Çeşmessä ja varmaan muissakin paikoissa on nk. halk plajeja eli yleisiä uimarantoja. Niistä osa on kokonaan ilmaisia ja osassa pitää auton parkkeeraamisesta maksaa. Joissain ei ole kertakaikkiaan mitään palveluja olemassakaan ja joissain on kahvilaa tai maksullisia aurinkopetejä ja/tai varjoja. Vessoja joko on tai ei ole ja ne on tai ei ole siistejä :) Lähtökohtaisesti ainakaan näissä asumissani suurkaupungeissa ei ole Suomen kaltaisia rauhallisia pieniä ja hiljaisia rantoja, mutta epäilemättä niitäkin on. 

Meren ja rannan puhtaudesta ollaan montaa mieltä, mutta etenkin maksulliset rannat pidetään usein siisteinä. En missään kovin likaisilla rannalla ole uinut, enkä olisi toki halunnutkaan. Maksullisilla rannoilla en ole kovin monilla käynyt, mutta muutamilla toki. On sellaisia, joissa on pieni maksu ja hintaan kuuluu varjo ja aurinkopeti ja kahvilasta saa ostaa juotavaa ja syötävää. Nyt tämä viimeksi käymämme ranta oli sitten selvästä aika hyvin huolehdittu - olematta kuitenkaan mikään luksusranta. Suomen hinnoissa maksu oli noin 10 euroa, siihen hintaan oli siistit pukukopit, vessat, suihkut, aurinkotuolit ja -varjot sekä muutenkin siisti ja kaunis ranta. Aurinkovarjojen materiaalia e tiedä, näyttivät niin kauniilta ja luonnollisilta joten taidan kuvitella etteivät olleet muovia :) Miinuspuolena oli ettei omia juomia (edes vesipulloa), kylmälaukkuja tms. ei saa ottaa rannalle, vaan kaikki on ostettava rannan kahvilasta ja ravintolasta. Eihän tällaiselle joka viikko halua ja voi mennä, mutta kaiken muuton ja kiireen keskellä pieni lomanen oli aika ihana ja siitä ilosta voi kerran kesässä maksaa tuon verran. 

Asioissa on aina puolensa ja puolensa. Suomessa on ihania ja rauhallisia järvirantoja ja toki myös ruuhkaisia merenrantoja. Kaipaahan sitä toki koivuja, hiekkarantaa, laineen liplatusta mökkirannassa, mäntymetsiä järven rannoilla jne. ja ne ovat sitä omaa maisemaa. Mutta kyllä myös kuuma hiekka, palmut ja rannaton turkoosi meri ovat saaneet sulatettua sydämeni myös - ja auringonlasku rannalla ei huono myöskään :)

Tällä käymälläni rannalla oli viheralue, jolla oli riippumattoja ja tyynyjä, joissa voi oleskella ja sitten lähempänä rantaa, jossa mekin olimme, oli aurinkopetejä. Musiikkia oli, mutta ainakin päivällä se oli vielä ihan kohtuullisella voimakkuudella. Rannalla kierteli välillä tarjoilijoita, joilta sai ostaa ainakin vettä, jääteetä jne. On myös rantoja, jotka on selkeämmin tehty myös yöelämää varten, mutta ne on testaamatta, en voi kommentoida siis :)

Tähän loppuunpa voisin pyytää sekä Turkissa asuvia/asuneita kommentoimaan ja lisäilemään että myös muissa maissa asuvia kertomaan millaisia rantoja teillä on.9 kommenttia:

 1. Kamppailu suomalaisen järvimaisemaisen mökin pihalla olevan pikkurannan ja turkkilaisen meren rannalla olevan turkoosivetisen rannan välillä on kieltämättä kyllä niin kova ettei niistä voi edes voittajaa valita. Mut onneksi voi saada ne molemmat! Meillä on Adanassa iso järvi ja siellä täällä risteileviä pikku jokia ja kanavia, niissä jotkut rohkeet ui mut valitettavasti myös moni niissä joka kesä menettää henkensä kun virtaus onkin kova eikä osata oikeesti uida. Järvessä en oo nähny kenenkään uivan, eipä sillä että kukaan olisi kauniin järven rannalle keskinyt oikeita rantoja väsätäkään, harmi sinänsä. Tunnin matkan päässä Adanasta on Karataş ja Yumurtalık mistä ensimmäisessä oon käynyt ja tykkään siitä paikasta kovasti. Ihan lempparirannat löytyy kuitenkin etelä-Turkista Fethiyen ja Antalyan välistä.. :) Kivaa päästä pian katsastamaan myös ne Izmirin alueen rannat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, onnekasta on saada sekä saunaranta että kuuma hiekka ja turkoosi meri. Fethiye-Antalya väli on jotain ihan uskomatonta. Niillä rannoilla en ole -vielä- uinut paitsi kertaalleen Antalyassa, mutta bussista niitä nähneenä odotan vaan mahdollisuutta päästä. Tän kertaiset kuvat oli pääosin Istanbulista, enkä ole vielä edellisen postauksen rannan lisäksi muita täällä nähnytkään. Tervetuloa tutustumaan :)

   Poista
  2. Mäkin oon oikeestaan uinut tuolla vaan Çıralıssa mutta jo niiden rantojen näkeminen oli ihan uskomatonta. Nythän sulla on kivan "lyhyt" matka jos nyt niin voi sanoo niin niille huudeille :) Mulla kummittelee mielessä ne pienet tienviereiset poukamat ja ne veden värit, voih :-D

   Poista
 2. Parhaimpia hiekkarantoja taitaa löytya Etela-Turkista, taalla egealla niita on harvemmassa ja enemmin on pikkukivirantoja. Toisaalta itse tykkaan enemmin niista kun hiekkaa ei ole joka paikassa ja vedet on usein kirkkaat. Ihanimmat rannat löytyy mustakin sielta Çirali, Patara alueilta. Kuşadasissa on Dilekin kansallispuisto, jossa on kirkkaat vedet ja ellei mene ihan kiireisemman sesongin aikana niin ei ole tungosta kun alue on niin iso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä Egean rannalla Çeşmessä Altınkum oli kyllä ihana! Kiitos myös Kuşadasi-vinkistä. Tässä on tulossa reissu tuonne Fethiyen suunnille, ne rannat pääsevät kyllä sitten aikanaan varmasti myös blogiin!

   Poista
 3. Ölüdenizissä on ihana Blue Lagoon rantapuisto,josta löytyy niin hiekka- kuin kiviranta. Siis ihana, kun menee sesonkiajan ulkopuolella :) Aikoinaan käytiin uimassa Alanyan ja Gazipasan välillä olevissa pikkupoukamissa. On se veden väri ja lämpö ihmeellistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se veden väri on ihan jotain huikeaa ja lämpö myös. Vielä joskus haluan kiertää monet poukamat. Ölüdeniziin päin oon menossa, katsotaan onko siellä aikaa rantailulle, vähän epäilen :(

   Poista
 4. Molempi parempi. Kunhan on vettä. Ja mieluummin se meri:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon hyviä puolia ja aika etuoikeutettua päästä nauttimaan monista niistä!

   Poista