kalabaliikkia

kalabaliikkia

sunnuntai 18. tammikuuta 2015

kylmästä lämpimään - vai miten se meni?


Suomen lomallani monet kommentoi, että siellä teillä on varmaan nin lämmin ja täällä taas paikalliset toistelee, että oot varmaan niin tottunut kylmään, kun olet suomalainen. Jukka Poikaa mukaellenkin on kysytty, että joko olen siirtynyt kylmästä lämpimään. No, miten sen nyt ottaa.

Kuvat tässä postauksessa on ystävän eilisiltä synttäreiltä, sekä matkalta sinne.


tammikuinen valo saa jopa perus lauantairuuhkan näyttämään ihan kivalta


oon aina tykännyt ovista
Toki täällä on ulkona vähän niinkuin Suomen lokakuu tai ehkä Pohjois-Suomen huhti-toukokuiden vaihde. Siinä 10-12 astetta ja nyt on ollut ihania auringonpaisteisiakin päiviä, mutta tuuli ja viima tiputtaa täälläkin kyllä lämpötiloja alas, puhumattakaan siitä kun sataa. Sateella teiden epätasainen pinta oikein korostuu, kun yhtäkkiä astuukin johonkin, jossa uppoaa nilkkaa myöten veteen. Edelleen epätasaisilla tiepinnoilla on myös kiehtovia laatta-ansoja, kun yhtäkkiä joku laattakivi onkin irtonainen ja sieltä alta ja välistä sinkoaa vettä niin paljon kuin kenkiin mahtuu ja housunlahkeet imee ja ylikin jää. Siinä sitten oot märkine kenkinesi ja lahkeinesi, tosin turkin positiivisena puolena pitää sanoa se, että sateenvarjokauppiaita tulee kuin sieniä sateilla :) mutta sateenvarjothan suojelee vain ylhäältä tulevasta vedestä.

Toisaalta kyllä nautin nyt tuosta raikkaasta ulkosäästä, kun saa käyttää hanskoja ja poskissa vähän tuntuu. Tänään tervehdyksiin kuuluvia poskisuukkoja vaihtaessani sain palautetta, että posket on kylmät - paleletko? :) Olen tykännyt aina talvestakin, mutta nyt on kyllä sellainen olo että tämä +8 on riittävän hyvä talvi, minun Suomessa ollessa täällä oli käynyt jopa -5 asteessa ja lumikin oli käynyt maassa, ehkä semmoisenkin lämpötilan pari päivää kestäis. Saapa nähdä pakastuuko vielä. Ulkotilan kylmyys on siis täällä Suomea pienempi, 
selvästi jotenkin talvinen valo, eikö?

mutta orvokit kukkii

mutta

Suomessapa sisällä on aina lämmin, tänne Istanbulin kotiini verrattuna äitini kodin +23 oli jo liiankin lämmin, jos ei sauna, niin ainakin saunan pesuhuone - tiedättekö tunteen kun ajattelee pesuhuoneeseen mennessä, että nyt viilenee mutta siellä onkin saunan vaikutuksesta liian lämmin, eikä vilvoittavia ominaisuuksia ole. Täällä taas villasukat, villapaita ja verkkarit on oikein hyvä asuste, ei puhettakaan paljain jaloin kulkemisesta t-paita päällä. Mutta kun siihen tottuu ja asian hyväksyy, niin ei ongelmaa.Asioihin tottuu ja eri jutuista voi tulla luonteva osa kotihommia. Laitoin lakanan päälle ohuen fleece-peiton, koska lakanahan se vasta tuntuu jäätävältä kun on kylmä. Sama lakana tuntui kuuman hikiseltä nukkumisen estäjältä heinä-elokuun helteissä. Ennen sinne fleecepeiton ja Lapuan Kankureiden lammasviltin väliin kömpimistä, täytän itselleni joululahjaksi ostamani kuumavesipullon. Oi, kuinka ihana se onkaan.


Joskus ajattelenkin, että ulkona olevan kylmän kanssa pärjää paremmin kun sen että sisälläkin on viileä. Viileyden seurauksena tietysti on kosteampaakin ja mikään ei tunnu kuivuvan. SIinä sitten tulee mieleen kysymys, että miksi oi miksi lattiat on suurelta osin laattaa ja miksi oi miksi tasot on jotain kiveä, toisaalta onhan se ikäänkuin tuplavarmistus, jos ei aamulla hyisellä laattalattialal vielä herää, niin sen voi varmistaa koskemalla esim. vessan kivitasoon hampaita pestessä tai keittiössä vesilasia hakiessa.

Että lämpimästä kylmään ja kylmästä lämpimään :) Mitä te muut ulkosuomalaiset aattelette näistä. Pitääkö meidän kestää kylmää paremmin, kun siihen on jo vauvasta asti totutettu ulkona nukuttamalla jne.

Kylmät kädet - lämmin sydän - sanonnan voimin kaikille hyvää viikkoa!

10 kommenttia:

 1. Täällä kuulee kans paljon tota kommenttia 'miten sulla voi olla kylmä kun oot Suomesta kotosin?!'. Ei mulla täällä ulkona oikeestaan ookkaan kylmä vaikka avonaisella nahkatakilla kuljenkin, mutta koskaan en oo sisätiloissa palellut niinkuin täällä ollessa! Meillä ei oo sisällä mittaria eli tarkkaa lukemaa en tiedä mutta kylmä täällä on, viime viikolla yhtenä päivänä höyrysi hengitys sisällä.. :D tänään on tainnut olla ensimmäinen päivä moneen viikkoon kun ei oo tarvinnut hytistä kylmästä vaikkei ookkaan soba samassa huoneessa. Kai se kevät kohta tulee.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täällä sentään noin kylmä ole sisällä. Patterit lämpiää kaasulla ja sitä rataa. Helmikuu on kai ainakin täällä kylmin kuukausi, mutta eikö siellä nyt ole kuitenkin Istanbulia lämpimämpää? Tsemppiä kylmyyteen.

   Poista
  2. Meillä ei kotona oo pattereita ollenkaan, ainoostaan sobat käytössä.. :D mun mielestä täällä pitäis alkaa lämmetä näin tammikuun jälkeen! :) nyt on ollut +15 ulkona aurinkoisina päivinä :)

   Poista
 2. Voi tuota "miten sulla voi olla kylmä kun oot Suomesta" kuulee kyllä vähän väliä, jopa täällä Ruotsissa. Täällä Etelä-Ruotsissa ehti joskus joulunpyhien aikaan olla dramaattiset miinus 8 astetta, mutta nyt näyttää mittari +3:a. Parin kuukauden päästä voi jo alkaa odotella kevään merkkejä

  VastaaPoista
 3. Tuo kylmän tai lämpimän tunne kyllä riippuu muistakin asioista kuin lämpömittarin lukemasta. Täällä merenrantakaupungissa ilma on melko kostea ja tuulinen ja täällä sellainen nollan keli tuntuu selvästi kylmemmältä kuin vastaava sää Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Totta, täälläkin tuulee enemmän ja se kostea tuuli kylmentää ilman pahemmaksi kun Suomessa ja taas kesällä se sama kosteus tekee kuumuudesta tukahduttavampaa. Maaliskuun lopulla kyllä jo ekat tulppaanit kukkii varmaan.

  VastaaPoista
 5. kiva, uusi blogi! Suomalaisena olen tottunut kylmään säähän ??? Täällä Kiinassa on vaihtelevaa...välillä niin kylmä että kaivan villapaitaa päälle ja seuraavana päivän +18,, illaksi viilenee. Saasteet tuovat oman lisänsä tähän säähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kiva blogi sinullakin. Saanko linkata tuohon sivuun blogisi? Vaikuttaako saasteet myös lämpötiloihin, vai mihin kaikkeen?

   Poista
 6. Kylla on Turkissa paleltu ja valilla hikoiltu, ikina ei ole hyva? :) Meilla oli Ankarassa merkezı sistem lammitys ja kamppa oli kylla aina niin lammin etta vaikka ulkona oli lunta ja pakkanen niin teepaidassa hiipparoitiin kotona, nyt taalla Izmirissa sitten tuntuu etta aina on vahan kylma kun lammityksena on pelkka ilmalampöpumppu, onneksi taalla on lyhyt talvi ja aika leuto, talla viikolla luvattu jo +20 jeeeee!

  VastaaPoista
 7. :) Ikinä ei ole joo. Minun puolesta täällä ne +15-+20 kelit vois odottaa vielä hetken, kun sitten on kuitenkin edessä monta kuukautta kun on koko ajan vähän tai paljon liian kuuma. Tosin en kyllä eilen valittanut kun iltapäivällä aurinko paistoi, tuntui keväältä ja oli +15 :)

  VastaaPoista