kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 25. tammikuuta 2016

Kylmää sisällä lämmin sisältä.


Taas on tämä vaihe, kun huivia tiukemmin kaulaan kietovalle tai teekupilla käsiä lämmittelevälle MatkaMartalle sanotaan ne klassiset monen ulkosuomalaisen kuulemat sanat. Sanat lausutaan syvää ihmettelyä äänessä: "Miten sua voi palella, kun olet Suomalainen"? voidaan myös kysyä "Miten voit olla flunssassa, kun olet tottunut kylmään?"

Olen näköjään myös vuosi sitten näitä miettinyt täällä. En tiedä kuinka nopeaa tottuminen kylmään tai lämpimään vähenee, pitäisikö meidän suomalaisina kestää enemmän kylmää, vai onko se vaan niin ettei Suomessa ollessa ole paljon vaihtoehtoja. Onhan ne syksyn ja talven ekat kylmät sielläkin aina kylmemmän tuntuisia ja kun viikkojen -30 asteen jälkeen laskee -15 asteeseen, sehän tuntuu ihan lämpöiseltä ja yhden kerroksen voi jo vähentää :D Täällä taas nyt on ollut niitä talven kylmimpiä aikoja, kun päivälläkin on nollan tuntumassa tai alle ja tälle kaupungille tyypillinen viima viilentää lisää.

Ulkona nyt toki pärjää, kun on paksumpi takki, kunnon kengät, pipo, huivi, lapaset ja joinain päivinä jopa pitkikset, MUTTA se kun on sisällä jatkuvasti kylmä on oikeasti rasittavaa. Kyllähän se menee, jos puuhaa jotain, siivoaa tms. mutta yritäpä keskittyä johonkin pikkutarkkaan puuhaan vaikkapa, kun on varpaat ja sormet jäässä. Ei kuitenkaan niin jäässä, että jäätyisi kiinni lattiaan :) Sekin on koettu. Uutena vuotena 2002-2003 oltiin kaveriporukalla Lapissa ja mittari näytti vilpoisimmillaan -37 astetta, porukassa mukana myös brittejä ja yksi malesialainen. Saunottiin tietysti, lauteilla pärjäsi hyvin, mutta alhaalla hiuksia pestessä jalat tarttui kiinni lattialautoihin, kun oli niin kylmä :) Siitä en kyllä puhu, kun samana uutena vuotena jäädytin sormeni oman parvekkeeni kaiteeseen kiinni - tai siis ei kaikkia sormia vaan molempien käsien kolme keskimmäistä :D

Tiedoksi nyt vielä, että 9 talvea on mennyt Napapiirin tuntumassa ja yliopistolle olen ensimmäiset vuodet kävellyt yli 3 km/suunta ja loppuvuodet tosin vaan muutaman sata metriä. Olen siis tottunut ja pärjään, mutta sisäkylmyys juuri tänään kypsyttää hieman :)

Suomessa asuessa sitä ei vielä tajunnut, kun siellä keskuslämmitys monesti pitää huolen ihmisten lämmöstä. Oon kyllä lapsuuteni ja nuoruuteni asunut kodissa, joka lämpesi sitä mukaa mitä keskuslämmityskattilaan tulta kävi sytyttämässä ja puita kantamassa. Enkä ole koskaan kaivannut sitä että talvella pitäisi pystyä olemaan t-paidassa ja paljain varpain tai pahimmilla pakkasilla edes pitkähihaisessa ja tavallisilla sukilla, sitä varten on villapaidat ja villasukat. Mutta on nää talot, ikkunat ja lämmityssysteemit vähän erilailla täällä rakennettu tai oltu rakentamatta :) Miten muilla mailla?

Viimeksi valitin, ettei kannata opiskella kieltä, kun ei se tästä kuitenkaan. Jätin tarkoituksella kaikki kannustajat siitä pois. Pitää nyt siis sanoa erikseen, että toki paljon paljon on kannustajia ja kehujia niin toisissa ulkomaalaisissa kuin paikallisissa ystävissä. Ne, jotka ovat ensimmäisestä haparoivasta tervehdyksestä seuranneet siihen saakka, kun osasin melkein oikein kysyä "haluaisitko teetä?" ja nyt pystyn jo keskustelemaan päivän murheista jai iloista - niin ne kyllä huomaavat onneksi edistymiseni ja joskus aina sen kertovatkin. Kuitenkin annan niille suuremman painoarvon kuin satunnaisille taksikuskeille. Muutenkin olen sitä mieltä, että kannattaa mielummin keskittyä kauniisiin ja rohkaiseviin sanoihin kuin siihen toiseen äärilaitaan ja sitä painotusta koitan pitää myös omasta suustani lähtevistä sanoissa.

Lämpöä teille kaikille!

Rupesin laittaan tähän kuvia, mutta en ollutkaan ottanut MITÄÄN blogiin kelpaavaa. Ou nou, lupaan koittaa parantaa tavat. Laitan tähän 

7 kommenttia:

 1. Täällä Kiinanmaalla on talot rakennettu huonosti. On niin hienoa, mutta lämmityseristeet puuttuvat kokonaan . Ovet ja ikkunat vetää kuin seula, Kovalla tuulella verhot heiluu ja roskat tulee oven alta eteiseen:) Sisätiloissa on kylmillä keleillä villasukat, villahuovat ja toppaliivit käytössä. ystävä nukkui toissayönä pipo päässä:) Voin vain kuvitella miten vanhan Shanghain kujien taloissa vetää ja viima käy. Tsemiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijjoi. Toi on jo aika kova, että roskat tulee oven alta eteiseen. Tsemppiä!

   Poista
 2. Mä inhoan tota lausetta yli kaiken! Se, että on Suomesta, ei tarkoita, että me istutaan sisällä jääpuikko takapuolessa. Mä viihdyn lämpimässä ja mun asunnoissani Suomessa on aina ollut lämmin sisällä. Nyt on onneksi ihana lattialämmitys, mutta Australia on tähän mennessä jäätävin maa, missä olen asunut. Sielläkään kun taloja ei ole rakennettu siihen -2 asteen talveen. Poltin itseni siellä kuumavesipulloon ja olin varma, etten selviä siitä talvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin se on just se ärsyttävin, kun sisällä on kylmä eikä oo edes saunaa :) Ulkonakin kostea kylmys menee niin luihin ja ytimiin, on ihan erilaista kun Suomen kuiva kylmyys. Tsemppiä!

   Poista
 3. Totuin Ankarassa asuessani trooppisiin lampötiloihin talvella, taloyhtiössa oli merkezi sistem eli talonmies saati lammöt ja ne oli sitten suhteellisen korkeella lokakuusta huhtikuun loppuun, teepaidassa ja shortseissa pyörittiin kun ulkona oli kinoksittain lunta...kaikenmoisia lammitysratkaisuja on tullut koettua, jaakylmia kamppia ja suihkuja ja sitten taas ihan kamalan kuumia olosuhteita keskella talvea. Nyt meilla on kombi ja on kiva kun voi itse saadella, kaksi edellista talvea sinniteltiin ilmalampöpumpulla ja kylla se aika tuskaa on talven kylmimpina aikoina vaikka ne lyhyet taalla Izmirissa onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kaikkea on tullut kokeiltua :) Kyllä kombi aika jees on. Pidättekö päällä ympäri vuorokauden vai ainoastaan osan aikaa päivästä?

   Poista
  2. Pidetaan koko ajan paalla, keittiön ja kylpparin pattereita valilla kiinni, saadellaan lampöa mutta muita ei suljeta kokonaan ihan senkin takia ettei tule kosteusvaurioita, tasainen lampö on hyva juttu.

   Poista