kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Turkkilaisten ruokien teon aloittelua...

Kun kävin viitenä päivänä viikossa aamuisin kielikoulussa, söin aina ulkona kielikoulun jälkeen ja illalla kotona korkeintaan salaattia. Oli juhlaa, jos joskus viikonloppuna tuli tehtyä kunnon lämmintä ruokaa itse. Tämähän on sellainen maa, että ruuan löytäminen kaupungilta ihan sopuhintaankaan ei ole hankalaa. Joskus voi tuntua että kaikkialla on ainoastaan erilaista kebapia tarjolla, mutta kyllä muutakin löytyy ja niissäkin on sentään vaihtoehtoja. Omia suosikkejani ehkä iskender tai muu kebab jossa on jugurttia sekä patlıcan kebabı, eli sellainen ruoka, jossa on vuorotellen munakoison paloja ja jauhelihapaloja. Nää on yleensä sellaisia ihan isoja annoksia, jotka voidaan tarjota esim. riisin ja/tai ranskalaisten kanssa. Ai niin, on se hyvin mausteinen urfa-kebabkin hyvä ;)

Katukioskeista saa sitten yleensä dürümiä tai/ja döneriä ja yleensä vielä myös kana- ja liha-vaihtiksina ja joskus myös köftellä - eli lihapullalla täytettynä. Döner on yleensä vähän niinkuin ranskanleivän puolikas, jonka välissä on lihaa, kanaa tai lihapullia ja esim. tomaattia, sipulia tms. Dürüm taas enemmän tortillan tapainen kääryle. Dönerissä on usein minun makuuni liikaa sitä leipää ja olen enemmän dürümin ystävä. 

Kebabille oikein toivottua, mutta kuitenkin turkkilaista lisää tuovat esim. kumpirit (täytetyt perunat) sekä monenlaiset ihanat kotiruuat (kasvis, kala ja liha) joita myydään lokantasi-ravintoloissa. Niissä usein on tarjolla monenlaisia ruokia ja niistä voi osoittamalla tai hienommin turkiksi pyytämällä, tilata haluamansa padan/kastikkeen/täytetyn kurpitsan/köften tms. haluamallaan lisäkkeellä riisi/bulgur/peruna/spaghetti tms. ja kylmätiskistä napata vielä salaatin, juoman ja vaikka jälkkärinkin. Ruoka on oman kokemukseni mukaan ollut hyvää, ihanan yksinkertaista ja edullista ja se on myös nopea ruokapaikka.

Nyt olen kuitenin aloitellut itse tekemään turkilaistakin ruokaa kotona, olen menossa noin kirjaimessa  A, jos alusta aloitetaan, eli vasta kokeiluasteella. Yksi ystävä opetti minua tekemään börekiä alkukesästä, en ole yksin vielä tehnyt. Ostin yufka-taikinaa sitä varten Suomeen mukaan, raportoin sitten miten kävi.

Nettiä selatessani löysin uuden kivan blogin ja sieltä tämän ruoka-ohjeen portulakkapaistokseen tai semizotu yemeğiin turkiksi. Sitähän piti heti päästä kokeilemaan, kun tätä uutta suosikkiani, semizotua kaapissa oli ja muitakin aineita. 

Tässäpä ohje, joka on siis täältä ulkosuomalaisen äidin blogista. Tämä ruoka on oivallinen hellepäiviin, sillä sen tekeminen on nopeaa, eikä ruoka ole kovin raskasta. Ainakaan minun ei ole näillä keleillä tehnyt mieli juurikaan liharuokia, joten siihenkin tämä on oikein soveltuvaa.

semizotu yemeği

1 kg portulakkaa eli yksi nippu (tai esimerkiksi pinaattia)
1 iso tomaatti
1 sipuli
2-3 pientä paprikaa tai tulista chiliä
2 rkl riisiä (tai bulguria)
1 rkl oliiviöljyä
n. 2dl vettä
2 tl aromisuolaa (minulla ei ollut, laitoin tavallista)

1. Portulakka huuhdellaan hyvin ja nypitään lehdet irti, voit halutessasi pilkkoa niitä. Portulakan sijaan voit käyttää hyvin pinaattia tai muuta lehtivihreää. Kuori tomaatti ja pilko pieniksi kuutioiksi, siivuta sipuli ja paprikat tai chilit.

2. Laita kaikki kasariin, lisää riiti, öljy, suola ja vesi ja laita pienelle lämmölle, sekoita kaikki sekaisin ja laita kansi päälle, anna hautua ja tarkista välillä ettei vesi ole päässyt loppumaan. Kesän tomaatit ovat Turkissa niin mehukkaita, ettei vettä tarvitse välttämättä ollenkaan, halutessasi ruuasta tomaattisempaa, voit laittaa siihen 2 tomaattia.

3. Hauduttele ruokaa noin 30 minuuttia, tarjoa heti jogurtin ja leivän kera.

portulakkanippu

portulakka, tomaatti, sipuli ja paprika pannulla

oman parvekkeen pieniä, mutta pippurisia paprikoita

ja tässä valmis ruoka jugurtin kera. oli kyllä tosi hyvää.
Nyt on tilanne se, että kameran muistikortti on hukkunut jonnekin tänne pakkaus- ja tuliaiskasojen keskelle, toivottavasti löytyy pian. Tilanne on myös se, että suomenloma on pian edessä ja samalla myös suomalaiset ruuat :) 

2 kommenttia:

  1. Voi kun kiva etta kokeilit tata ruokaa ja tykkasit, mukavaa tulevaa Suomen lomaa ja nauti Suomen herkuista!

    VastaaPoista
  2. Petra: Vähän on jäänyt vastaamatta, Suomiviikko on mennyt hulinassa. Tehtiin tuota ruokaa yhden ystävän kanssa jo mangoldista, onnistui siitäkin :)

    VastaaPoista