kalabaliikkia

kalabaliikkia

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Paikallisten ramazan ja oma paastoni.

Sunnuntaina olin rannassa tarkoituksenani kuvata auringonlaskua. Siitä on täällä kovin helppo myöhästyä siellä se hetki, kun laskeva aurinko värjää Bosborin keltaiseksi ja tekee Sultanahmetin alueen silhuetista todella kauniin, on lyhyt. Myöhästyin siis tästä parhaasta hetkestä, mutta kuvailin kuitenkin üsküdarin rannassa. Syy, miksi vasta nyt tätä kirjoitan on se, että kuvaushetkeeni energiaa antamaan ostin vähän ruokaa paikasta, josta olin sitä monta kertaa ennemminkin ostanut, mutta kuuma päivä oli sitten tehnyt tehtävänsä kanalle ja sain ruokamyrkytyksen, jonka kourissa sitten meni maanantai ja siitä toipuessa eilinen. En aio lakata syömästä ulkona tai edes katuruokapaikoista, ehkä kuumien päivien iltoja tekee mieli nyt hetken välttää, mutta uskon että oli vaan huono tuuri, joka voisi käydä missä vaan. Onneksi oli lyhyt ja tehokas tauti ja nyt olen jo jotain syönytkin, kyllä tää tästä :) 

Ramadan on siis turkiksi Ramazan. Kyltistä en kaikkea ymmärrä, mtta ensimmäinen sana tarkoittaa "tervetuloa" ja alin rivi on kaupunginosan nimi
 Ramadan-paastokuukausi, muslimien pyhä kuukausi on alkanut siis 29.6. ja jatkuu aina 27.7. saakka. Silloin paastoavat muslimit eivät syö, eivätkä juo auringonnousun ja laskun välisenä aikana, täällä tällä hetkellä auringonnousun rukouskutsu on noin klo 3.40 ja auringonlaskun - eli paaston lopettava rukouskutsu noin 20.40 illalla. Paaston loputtua illalla perheet ja ystäväjoukot kokoontuvat Iftar-aterialle. Iftar-aterioita vietetään kotien lisäksi myös paljon piknikeilä puistoissa ja monilla ravintoloilla on myös iftar-tarjouksia. Minulle ei ole ihan selvinnyt, että onko tämä alhaalla olevien kuvien teltoissa tarjottava iftar-ateria ilmainen kaikille, vai pitääkö ostaa joku lippu, mutta valtavat jonot sinne joka ilta on, enkä ole mitään lipunmyyyntiluukkuakaan nähnyt.


Tässä osa onnellisista on jo saanut jonottamisensa hoidettua ja päässyt istumaan katettuun pöytään, mutta paasto ei ole vielä tältä päivää päättynyt.

kalastajat vielä työssään

vähän vielä keltaista näkyy Euroopan puolen talojen takana.


Neidon tornia ja Bosborin rantaa


Vihdoin odottava tunnelma vaihtuu rukouskutsun kaiuttua hiljaisuuteen, kun ihmiset alkavat syödä ja kokit tarjoilevat ruokaa sadoille ja sadoille syömään tulleille.

 Katsotaan, jos tässä joku ilta ehtisin tavoittamaan paremmin sitä ihanaa auringonlaskua jostain päin Bosboria.


4 kommenttia:

  1. Täällä käydään kurkkimassa kuulumisia, vaikka ei ole ehditty jälkiä jättämään. Tänään on pidetty lomapäivää, joten on ollut aikaa käydä blogikierroksella. Illalla muutetaan miehen kanssa omaan kotiin. Lapset jää vielä mummolaan remonttiorvoiksi. Kirkossa törmättiin K:n kanssa. Hauskaa, pala Ibulia keskellä Kouvolaa.

    VastaaPoista
  2. Mine: Kiva, että käyt kurkkimassa ja olen erityisen iloiinen että olette malttaneet pitää vapaapäivän. Niin se Suomi on pieni maa ja Ibul levittäytyy kaikkialle ;)

    VastaaPoista