kalabaliikkia

kalabaliikkia

perjantai 4. heinäkuuta 2014

MatkaMartta on suurkaupungissakin PuutarhaPirkko

Tämä MatkaMartta on yhä edelleen, myös suomen pikkukaupungeista suurkaupunkiin muutettuaan, parantumaton PuutarhaPirkko. Yksi syy tähän vahvaan puutarhainnostukseen lienee melko vahva sukurasite sekä äidin että isän suvusta. Tämä tartunta on parantumattoman oloisena myös äidillä ja siskolla ja sitä löytyy myös tädeiltä. Ystäväjoukossanikin muutamilla on myös tämä puutarhatauti, niin siinä sitä sitten ollaan.

Tauti ja tartunta näkyy esimerkiksi siinä, että kaikki kukat puistoissa ja teiden varsilla herättää kiinnostuksen. Pitäisi saada tietää mitä ne ovat merkiltään ja lajiltaan. Niistä tekee mieli ottaa kuvia ja jäädä ihailemaan. Muutama kuva kukista ja puista on jo Istanbulistakin otetttu ja niitä tulee lisää. Jotenkin aina bongaan ruusut liikenteenjakajista, kukkivat puut kerrostalojen välistä ja kukkaruukut parvekkeilla ja ikkunaristikoiden välissä.
yhden kujakävelyn satoa maaliskuulta Istanbulista
Ihminen ilmeisesti haluaa laittaa ympärilleen kaunista, eikä silloin ruukulla ole niin väliä, kunhan kukat kukkii.
(Bergamosta maaliskuussa)
jäi vähän epäselväksi oliko tämä luumu, kirsikka, manteli, persikka vai mikä, mutta kaunis ja kuvattu jo maaliskuussa siis
(Izmirin läheltä maaliskuussa)


kaunokaisia tulppaanifestivaalista
Istanbul huhtikuu

ruusuja putoukseksi asti
Istanbul kesäkuu
Bougainvillea prinssisaarilta Istanbulista kesäkuussa
Suomessa minulla oli oma puutarha, jonka hoitaminen oli suuri iloni ja rakas harrastukseni. Tässä muutama kuva sieltä. Onneksi Suomessa käydessäni pääsen varmaan äidin puutarhaan vähän laittamaan kynsien alle multaa, kitkemään ja kastelemaan ja ihailemaan kasvavaa nuppua ja maistelemaan marjoja pensaista.


oi omppupuita


PuutarhaPirkkouteni siis vaan jatkui suurkaupunkiin muuton jälkeen. Ilokseni totesin, että uudessa kodissani oli parveke tai oikeastaan kaksi, lasitettu ja tavallinen. Siellä oli jo valmiiksi vuokraemännän pelargonioita, jotka talvehti parvekkeella. Ne olivat omiaan ruokkimaan aina keväällä iskevää intoa hankkia tomaatintaimia, paprikantaimia, salaatinsiemeniä, kukkasipuleita jne. jne. Ja kuten taudinkuvaan kuuluu, intoa en kyennyt sammuttamaan vaan ostin taimia ja siemeniä. Parveke ei ole suurensuuri, mutta kyllä pienikin määrä multaa, pieniä taimia ja kukkia tekee hyvää ihmiselle! Ei siis tarvitse asua omakotitalossa, että voi toteuttaa puutarhauttaan, Istanbulin kujat, puistot ja oma pieni parveke riittää hyvin, kun "tauti"on riittävän vahva :D

Pelargonioita paikalliseen tapaan parveke täynnä ja jos toiseen suuntaan kurkistaa, niin näkyy toiseen maanosaan saakka 
Juuri nyt hieman heikosti voiva parivaljakko: marketta ja koristeportulakat, päätin tsempata kastelussa, jospa ne taas tästä

tässä paprikavauvoja, tuleeko niistä violetteja? nimim.epätietoinen.

Salaatin koristeena olevat tomaatit ja basilika ovat omalta maalta.
Isompikin puutarha olisi ihana, mutta nyt mennään tällä ihan onnellisena. Hedelmäpuita kun ei parvekkeelleni mahdu, niin hedelmiä täytyy ostaa kaupoista ja basaareilta. Eilen löysin alakerran pikkukaupan hedelmätiskistä taas tuoreita viikunoita, jotka ovat vallan mainion ihania! Punertavat pienet pallot ovat luuumuja, niiltä ne ainakin eniten maistuvat.2 kommenttia:

  1. Kuuules Pirkko, minkälaisia ovat sikäläiset kukka- ja taimimyymälät vai mistä niitä tomaatin taimia saa. Minkälaisia sisäkukkia kukkakaupoissa on. Entäpä tuo yrttiosasto. Onko siellä käytössä samat yrtit kuin täällä vai onko sikäläisillä joku oma erityissuosikki.
    Oletkos päässyt kurkistamaan esim matkoilla sikäläiseen puutarhaan tai hyötytarhaan. Mitähän sieltä voisi löytyä Parveke keitaathan ovat kuitenkin omanlaisensa ja keskikaupungin juttuja. Ä

    VastaaPoista
  2. Ä: Olen nähnyt bussin ikkunasta pari taimimyymälän näköistä paikkaa, mutta en ole käynyt kummassakaan. Kun kevät koitti, tossa olisko ollu toukokuussa, niin melkein jokaisen itseään kunnioittavan ruokakaupan tms. pihassa oli ainakin joitain taimia, kukkasipuleita ja joissain kaupoissa oli sitten enemmän. Pienilehtistä basilikaa myytiin jokapaikassa ja taas kaupoissa on varmaan helpoiten yrteistä (siis valmiiksi kasvatetuista) löydettävissä minttua, persiljaa ja jotain jota luulen korianteriksi tai sitten se on vaan sileämpilehtistä persiljaa.
    Parvekkeilla kukista ainakin eniten näkee pelargoniaa - ehdottomasti eniten. Hyötykasveista varmaan tomaattia ja paprikaa. Isommilla pihoilla tai parvekkeila saattaa sitten olla myös esim. viinirypäleköynnös.

    VastaaPoista