kalabaliikkia

kalabaliikkia

keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Tuliaisiksi ulkosuomalaiselle.

Tämä iankaikkisuuskysymys nousi mieleeni, kun näin Iltasanomien sivuilla jonkun kyselyn tulokset aiheesta. Kuvina tälläerää lumista Istanbulia <3

TOP 10:
1. Ruisleipää (15%)
2. Pienyrittäjän designtuote (12%)
3. Salmiakkia (10%)
4. Suklaata (9%)
5. Kalevala-koru (8%)
6. Fiskarsin tuote (6%)
7. Iittalan tuote (5%)
8. Marimekon tuote (5%)
9. Muumi-tuote (5%)
10. Musiikkia (4%)

kukkia ja yllättävää lunta


liikenneympyrän palmu myräkän uhrina











Muistan saaneeni noista ainakin ruisleipää, salmiakkia, suklaata, marimekon tuotteita (lautasliinoja), muumituotteen (lusikan) ja musiikkia. Lasketaanko Finlayson, Pentik ja Lapuan kankurit pienyrittäjiksi? Ruisleipä, erityisesti jälkiuunileipä on kyllä suuri suosikkini. Tavallista ruisleipää voi vielä tehdäkin täällä, mutta jälkiuunileipä on jo liian suuri haaste. Oltermanni, sinappi ja oivariini on ihania saada myös. Toki marjat olisivat huippuihania, mutta tuo matka on vähän haastava. Salmiakin ja suklaan lisäksi arvostan myös irtokarkkeja ja ihmettelen miksi niitä ei täältä mistään saa niinkuin Suomesta. Jos pitäisi vaan yksi herkku pyytää, ehkä se olisikin irttaripussi, jossa olisi myös mustia karkkeja :)

Marimekon, Pentikin, Finlaysonin jne. lautasliinat, astiapyyhkeet jne. on aina kyllä kivoja lahjoja. Enpä ole itse yhtään lautasliinaa tainnut ostaa ja kaapissa on koko ajan varastoa sopivasti. Fiskarsin juustohöylä jo on ja seuraavalla reissulla pitää tuoda oma kuorimaveitsi - sori vaan länsinaapurit (Suomen) mutta tässä asiassa ikea ei kyllä yllä edelle eikä edes tasoihin.



Yksi osa tuliaisia ovat juuri ne asiat, joita vaan ei saa asuinmaasta, kuten liivatelehdet, hapankorput, siirappi ja raesokeri tai elmexin hammastahna tai xylitol-pastillit ja johon luetteloon kai salmiakki ja ruisleipäkin kuuluu. Näitä joskus kyllä ihan pyydänkin tuliaisiksi, kun joku on tulossa.

Mutta kyllähän tuliaiset ilahduttaa aina, vaikka jonkun sortin lautasliinoja, suklaata tai kynttiläkippoja täältäkin saa ja onhan siinä oma hohtonsa, kun tuliainen on jotenkin suomalainen, vaikka mä oon kyllä aika helppo - ainakin omasta mielestäni.

Aluksi en tykännyt toivoa että mitä haluaisin, jotenkin en ollut tottunut, mutta nyt kyllä uskallan vastata ja läheisimmille ihmisille ihan ilmaistakin, että joululehti tai jouluinen maustekahvi olisivat ihania.

Toinen kysymys on sitten se, mitä täältä viedään tuliaisiksi Suomeen. Lokumia, baklavaa ja muutama huivi. Mutta pian tuntuu että ainakin äiti, sisko ja muutama ystävä, täti ja serkku on saaneet ne perustuotteet jo. Voiko sitten vaan lähteä alusta liikkeelle ja vaihtaa väriä ja makua :) Eiku oikeesti. Jos lahjojen ja tuliaisten osto on Suomessa hankalaa, niin se hankaloituu kyllä täällä, kun välillä niitä pitää koittaa postittaa ja välillä tunkea laukkuun, johon ei mitenkään enää mitään mene.

Tänään on ollut semmoinen keli, että tuliaisiksi toivoisin vedenkestäviä, EI liukaspohjaisia hieman varrellisia kenkiä. Istanbuliin tuli ensilumi, mikä on hyvä ja kiva asia, mutta se on myös liukastuttava asia. Maantie ja oikea jalkakäytävä vielä menee, mutta marmori tai joku marmorintapainen juttu on kyllä melko hasardi.



Mitkäs on teidän lempparituliaisia ja onko hyviä vinkkejä lahjoihin ja tuliaisiin, joita itse viette Suomeen?

5 kommenttia:

  1. Siellä on enemmän lunta kuin täällä! Minun vakkaritoiveet oli raesokeri, Turun sinappi, kardemumma, ruisleipä ja Oltermanni. Lapset lisäsi metwurstin ja karkit. Nyt kaipaisin sieltä lähinnä lääkkeitä, semisotua ja niitä yhtiä hyvän tuoksuisia lihaliemikuutioita. Ja Pentin sukkahousuja!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvä kombo, kyllä nuo kelpaa. Mitä lihaliemikuutioita kaipaat? Tuo lääke on kyllä aika hämmentävä toive, mutta ymmärrän kyllä nyt mitä tarkoitat ja miksi :)

      Poista
  2. Moikka!
    Ihana lukea tätä sinunkin blogia. Kiitos monista mukavista teksteistä! Itse ostan aina ja ihan joka kerta itselleni riittävän paljon pul biperiä, kuivattua minttua sekä sumacia. Ruoanlaittajaystävilleni tuon myös mausteita sekä "pesukintaita" ja oliivisaippuaa. Huivit on myös useimmille hitti sekä sukat. Itse olen kulkenut turkkisukissa jo monet vuodet.Nuo hamamissa käytettävät "pesukintaat" on muuten vaelluksia tekevien ihmisten suosiossa tuliaisina.Tulee puhdasta ja kuivuu nopeasti. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta huomasin. Kiitos. Pul biber on kyllä olennainen asia :) Mihin kaikkeen käytät sumacia?

      Poista
  3. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Công ty vận chuyển hàng nước ngoài FadoExpress, hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi mỹ, gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ

    VastaaPoista