kalabaliikkia

kalabaliikkia

perjantai 5. helmikuuta 2016

Bulgariaa ja muutoksia.

Terveisiä reilun viikon reissusta Bulgariasta. Niinkuin jotkut ehkä muistaa, minun piti näihin aikoihin olla kovaa vauhtia jo muuttamassa sinne. Asiat nyt eivät aina mene ihan, kuten suunnittelisi, ei tälläkään erää. Todennäköisesti ja toivottavasti  pääsen lähitulevaisuudessa pakkaamaan kamojani kasaan ja siirtymään tuonne Euroopan Unionin puolelle Bulgariaan, mutta muutamia asioita pitää vielä minusta riippumattomista syistä selvitellä. Eipä tässä hätää ole, odottelen omassa kotonani ihanassa Istanbulissa ja auttelen sinne Bulgarian puolelle esim. koruprojektissa, kuten ennenkin. Siitä juttua esim. täällä

Menin ensin linja-autolla Istanbulista Plovdiviin, jossa olin yön ystävieni, kahden ihanan nuoren naisen - sisarusten - kodissa. Tehtiin - tai oikeastaan minulle tehtiin - ruokaa, juteltiin ja hengattiin somessakin :) Katsottiin korut vielä kertaalleen läpi, he ovat tehneet niitä paljon useammin kuin minä, onhan koruprojekti ollut olemassa lähes heidän lapsuudestaan saakka.

Nuorempi lähti aamulla kouluun aikaisin ja yliopistoa käyvän jätin rauhassa lukemaan iltapäivällä olevaan tenttiin ja lähdin itse kiertelemään Plovdivia. Sanoin ohjeen mukaan taksikuskille haluavani keskustaan. Kuljettaja jätti minut johonkin puiston reunalle. Hän ymmärsi hieman turkkia ja tarkistin, että tämäkö on keskusta? Siitä se kuulemma löytyisi, jos vasemmalle kääntyisi. No, kävelykatua ja sen semmoisia en nähnyt, mutta minulla oli aikaa ja kamera, niinpä käveleskelin siellä ja jossain vaiheessa kyselin vähän ohjeita ohikulkevilta ja karttakin löytyi ja lopulta se paikka, jossa piti kohdata koululta tullut ystäväiseni.

Plovdivissa oli ollut kovat pakkaset ja lunta ja nyt melko yhtäkkiä olikin +15 astetta lämmintä. Se teki ilmasta hauskan ja toi kivan erilaisen valon kuviin.
tiellä kulkija

en käynyt, mutta näytti houkuttelevalta
Plovdiv on yksi Euroopan ja koko maailman vanhimmista kaupungeista, jotka ovat olleet koko ajan asutettuja. Sieltä on löytynyt merkkejä asutuksesta jo noin 6000-luvulta eKr, pysyvää asutusta alueella on ollut ainakin jo 4000-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Luonnollisesti kaupunki on ollut useiden eri hallitsijoiden vallan alla. Ottomaanit valloittivat Plovdivin vuonna 1364 ja vuoteen 1382 saakka se toimi alueensa pääkaupunkina ennen Sofiaa, joka on Bulgarian pääkaupunki edelleen. Ottomaanivallan aikana Plovdiv oli mm. Konstantinopolin (=Istanbul) ja Tessalonikan ohella alueen kaupan keskuksia. Vuonna 1878 Plovdiv vapautui ottomaanien vallasta. 

Plovdivin arkkipiispa, josta myöhemmin tuli Bulgarian patriarkka, on tunnettu siitä, että hän pelasti 1500 juutalaista joutumasta keskitysleireille vuonna 1943.
hauska puisto

Keskustan löytymisen huomasi muun muassa siitä, että toinen toistaan kutsuvampia kahviloita tuli vastaan. Plovdiv on Bulgarian toiseksi suurin kaupunki ja vuonna 2015 sen väkiluku oli noin 350 000. Se on oman alueensa pääkaupunki ja on kiistatta alueensa taloudellinen, koulutuksellinen ja kulttuurinen keskus. Plovdiv sijaitsee Maritsa-joen penkereillä ja se on rakennettu seitsemälle kukkulalle ja joskus sitä sanotaankin seitsemän kukkulan kaupungiksi.

Plovdivissa on monia hyvinsäilyneitä ja taidolla entisöityjä antiikinajan kohteita, joita toivottavasti joskus pääsen kuvaamaan ja esittelemään teillekin paremmin. Plovdivin vanha kaupunki on ollut jopa ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi, mutta ei sitä asemaa ainakaan vielä ole saanut.
Turistiaamun jälkeen lähdettiin vanhaan kunnon korukauppaan ostamaan viimeiset helmet seuraavana päivänä alkavaa korujen opettelua varten. Haettiin tentin lopettanut ahkera opiskelija myös samaan autoon ja ajeltiin pienten kylien ja mahtavien vuorimaisemien (ei nyt mitään Alppeja, mutta tosi kauniita) läpi noin 45 kilometriä lounaaseen Peshteran pikkukaupunkiin, josta myöhemmin lisää.

9 kommenttia:

 1. Kauniilta näyttää Plovdivissa.Ja Peshteran muistan Paluumuuttajattaren blogista (siitä ajasta kun asui Turkissa)Kokonaanko olet jättämässä Istanbulin taaksesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista oli kyllä historiallisessa Plovdivissa. No, semmoiset on suunnitelmat, niistä ennen joulua täällä jotain paljastin, mutta nyt vähän tuli hidastusta, mutta edelleen se on suunnitelmana. Katsotaan, miten asiat järjestyy.

   Poista
 2. Täytyy sanoa että aivan mahtavia kuvia! Nuo utuisen valoisat lumikuvat ovat todella upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martta! Siellä oli kyllä yksinkertaisesti hauska kuvata, erikoinen valo innosti kahlaamaan loskassa kameran kanssa :D

   Poista
 3. Oh. Meillä on ollut Peshtera nyt niin vahvasti mietteissä ensi kesän aatosten ja ystävän sairastelun vuoksi. Onneksi pääsi niihin maisemiin edes näin kuvallisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kohta saisin aikaiseksi kirjoittaa Peshterakuulumisetkin, nämä oli vasta Plovdivia :) Mutta Peshtera ystävineen on kyllä sellainen, joka vaan jää mieleen, tiedän :)

   Poista
 4. kerrohan mikä tuo kelta-asuinen hahmo on Onko se bulgarialainen vastine meidän vaivaisukolle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa ihan olla näyttelijä, joka oli sen päivää patsashommissa. Ei mikään kevyt duuni.

   Poista
 5. Vasta kun olen pikkuhiljaa päässyt tutustumaan blogiisi (liikaa omia kiireitä), niin se mahdollisesti muuttaakin Bulgariaan? Ei siinä mitään, varmasti hienoja tarinoita syntyy sieltäkin :). Koruprojekti kuulostaa hienolta ja mahtavaa, että pääset sellaisiin mukaan. Täällä Thaimaassa integroituminen paikalliseen touhuun on itsellä vasta niin alkumetreillä, joten sun blogi toimii kyllä hienosti motivaattorina.

  Ihan mahtavaa ja älyttömän hienoja kuvia!

  VastaaPoista