Tulipa osin ainakin olosuhteiden pakosta niin pitkä blogitauko etten oikein meinannut tietää mistä jatkaa, kun rutiini katosi :) Onnistuin nyt kuitenkin.
Olin marraskuun toisella retkellä tuolla tämän maan eteläosissa ystävien luona, jotka siellä asuvat. Tämä kielikouluton marraskuu mahdollisti sellaisekinn matkan, vaikka tällä viikolla ohjelmaa taas näyttäisikin olevan. Kyseessä oli vain muutaman miljoonan asukkaan Izmir, joka tuntui Istanbulin jälkeen ihanan pieneltä ja rauhalliselta. Iltaisin valoja kyllä näkyi paljon, joka paljasti sen että ystävieni lisäksi siellä muitakin asunee, mutta ruuhkat oli esim. aikalailla toista luokkaa. Erilaista oli myös Istanbulia isommat vuoret ja monesta kohdasta näkyvä meri.
Erityisen kivaa oli kyllä juurin se, että oli paljon aikaa jutella ystävien kanssa. Nauran kyllä muutenkin helposti, mutta aikoihin en niin paljon yhden viikonlopun aikana kuin tuolla. Naurettiin hyville jutuille ja ei ehkä niin hyville (jotka taisivat olla enemmistössä). Ehdittiin myös käydä kävelyllä lähikylällä kujia ihmetellen ja ehdittiinpä sekä ravintolaan että kotoisasti tehdä yhdessä ruokaa. Kiitos kaikille <3
Tässä matkaraporttia kuvin.
valkoiset pöytä- ja lautasliinat tekee aina niin juhlavan tunnelman |
Maisemaravintolassa tuoretta kalaa hyvässä seurassa, en valita. |
huom. kuvan lintu on pelikaani. |
Lähdettiin sitten ihan naisporukalla kävelylle rantaa pitkin ja sekä agoraa että muutakin kaupunkia katselemaan.
kaunis taivas ja valo |
Miten voi olla näin tyhjä rantatie perjantai-iltana? |
¨
Näyttää olevan koko Turkkia koskeva ilmiö, että ovet ja portit ja ikkunaluukut on koristeellisia ja vaihtelevan värisiä. Niitä olen bongaillut nyt mm. Bergamosta, Istanbulista, Mudanyasta ja tääältä Izmiristäkin nyt. Suomessa suositaan niin tylsää ja tavallista linjaa, että vieläkin nämä ihanat pilkahdukset oikein pompahtaa silmiin!
Nämä villiviini- tai jotkut vastaavat ruskaiset köynnökset oli ihania! |
Nykyinen Izmirhän on sama kaupunki kuin muinainen Smyrna. Smyrna on hyvin vanhaa asutettua aluetta. Voi olla, että vanhin asutus on peräisin jopa 8000 luvulta eKr. Ainakin 3000 eKr siellä on jo ollut asutusta ja heettiläiset pitivät valtaa 2000 eKr. Siellä on ollut valtava Athenen temppeli noin 600 eKr. Lyydian kuningas tuhosi kaupungin samoihin aikoihin. Kaupunki toipui ja temppelin saivat rakennettua uudelleene, mutta se joutui taas myöhemmin valloittajien valloittamaksi. Aleksanteri Suuri perusti kaupungin 300-luvulla uudelleen kilometrien pääästä edellisestä. Smyrna on mainittu jo myös Raamatussa, yhtenä Ilmestyskirjan seitsemästä seurakunnasta.
Olen jo aiemmin käynyt Efeson raunioilla, jotka ovat Izmirin lähettyvillä sekä Istanbulin ja Izmirin välisellä ajomatkalla käytiin myös Bergamon raunioilla. Niihin verrattuna näitä Smyrnan raunioita ei oltu vielä kaivettu esille samassa määrin. Ilmeisesti siellä ollaan vähän myöhään havahtumassa asiaan ja myös se toki vaikuttaa, että Efeson ja Bergamon kohdalla varsinainen nykyinen kaupunki ei ole raunioiden päällä Izmirin tapaan.
Kaupunkiin tullessa yksi toiveistani olikin nähdä tuo agoran alue ja se myös naisten kanssa löydettiin, mutta alueen portit oli jo siltä iltaa suljettu. Ihmeellisen aikaisin meidän mielestämme, mutta jouduimme sitten tyytymään verkkoaidan raoista kurkkimiseen ja kuvaamiseen.
Illan jo hämärryttyä pääsin vielä näkemään Izmirin yhden nähtävyyden, kellotornin ja sen viereisen moskeijan. Olivatpa aika hienoja pimeässä loistaessaan monissa väreissä.
Izmirin kellotorni on kuuluisa nähtävyys ja onpa se ollut 500 liiran setelissäkin kuvana 80-luvulla. Tornin on suunnitellut ranskalainen arkkitehti R.C.Pére ja se on rakennettu vuonna 1901. Kellotornin kello on lahja saksalaiselta hallitsijalta Wilhelm II:lta. Torni kalpenee Big Benien ja muiden kollegojensa rinnalla kyllä, mutta yltää sekin 25 metrin korkeuteen.
Nähtävyyksien kiertäminen leppoisalla naisporukalla oli oikein mukavaa. Minut tuntevat ja blogia tietävät kuinka paljon tykkään kujista ja kylistä, laitanpa niistä sitten Izmirin matkan osalta toisen päivityksen myöhemmin.
Oi kuinka antoisaa onkin lukea havainnoistasi ja katsella kuvia. Keep going on!
VastaaPoistat. A.A.
A.A. Kiitos paljon. Tämä nyt oli tämmöinen vähän kuvapainotteisempi matkajuttu. Kiva kaupunki oli tuo Izmir.
VastaaPoistaosaatko tarkemmin kertoa, miltä ajalta nuo agoran ( torin ?) rauniot ovat ja kuka ne rakennukset on aikoinaan raken tanut. Ollaanko niitä nyt tutkimassa vai ovatko ne vain sellaisinaan päiväsaikaan ihmisten käyskenneltävissä Ä
VastaaPoistaÄ: Sen kummemmin en kyllä osaa sanoa, mitä tuohon jo kirjoitinkin että Aleksanteri Suuren aikana rakennutettu. Kyllä sinne päiväsaikaan pääsymaksulla pääsee, luultiin mekin että olisi ollut vielä päivä, mutta sen museon mukaan oli jo ilta ja niinpä meille jäi tuo piikkilanka-aitojen yli kurkkiminen.
VastaaPoistaOih olet ollut taalla! Tuttuja kuvia, mutta mista on eka kuva? Kiva kun laitoit matkaraporttia tutuista paikoista. Talviaikaan monet museot ja nahtavyydet sulkeutuvat hieman aiemmin ja tosiaan viimeisten kaivausten mukaan (bayraklin alueella) nayttaa silta etta asutusta on ollut taalla jo 8000 ekr.
VastaaPoistaPetra: Sielläpä siellä käväisin. Voi, en kyllä tiedä ekan ravintolan nimeä. Jos haluat, voin sitä tiedustella. Jossain meren rannalla ja kävelymatkan päästä hauskasta kävelysillasta se oli :) Kaksi ekaa kuvaa on samasta ravintolasta. Oli kyllä hauska kaupunki ja mietin siellä kulkiessa välillä, että näiltä rannoilta Petran bloginkin kuvat ovat :)
VastaaPoistaOtahan yhteytta ennen seuraavaa reissua, jos vaikka ehditaan kahvit juoda?
PoistaMinäpä otan:) Samoin, jos tulet Istanbuliin, niin ilmoittele.
Poista