Suomi-ikävä, ihmisten ikävä, juusto- ja makkaraikävä, luontoikävä, mökkisaunaikävä, tyhjillä maanteillä ajamisen ikävä ... ...
Aihe, joka nousee aika ajoin ulkosuomalaisten puheissa ja blogeissa esille. Ei taida olla montaa, jolla ei koskaan yhtään olisi kaipuuta mitään tai ketään kohtaan Suomessa. Vaikka tämäkin tunne lienee tuttu suurimmalle osalle, niin silti siitä voidaan ajatella kovin eri tavoin ja jopa kokea syyllisyyttä omista tunteista ja ajatuksista. Itse tästä aiheesta päätin kirjoittaa nyt, kun facebook kuhisee ihmisten kuvia jo lähes yöttömästä yöstä, pihasaunoista, paljaista varpaista järvessä jne. Moni ulkosuomalainenkin tuntuu olevan käymässä Pohjolassa jo tai ainakin kirjoittelee kesäloma-ajatuksiaan. Suomikuvien sijaan tämän tekstin kuvat ovat sunnuntaisesta auringonlaskusta Çamlıcan kukkulalta.
Aihe, joka nousee aika ajoin ulkosuomalaisten puheissa ja blogeissa esille. Ei taida olla montaa, jolla ei koskaan yhtään olisi kaipuuta mitään tai ketään kohtaan Suomessa. Vaikka tämäkin tunne lienee tuttu suurimmalle osalle, niin silti siitä voidaan ajatella kovin eri tavoin ja jopa kokea syyllisyyttä omista tunteista ja ajatuksista. Itse tästä aiheesta päätin kirjoittaa nyt, kun facebook kuhisee ihmisten kuvia jo lähes yöttömästä yöstä, pihasaunoista, paljaista varpaista järvessä jne. Moni ulkosuomalainenkin tuntuu olevan käymässä Pohjolassa jo tai ainakin kirjoittelee kesäloma-ajatuksiaan. Suomikuvien sijaan tämän tekstin kuvat ovat sunnuntaisesta auringonlaskusta Çamlıcan kukkulalta.
nuo kuuset on kivoja, mutta väärässä paikassa nyt :) |
Morsiuspari kuvauksissa |
Sitten on se sakki, joka on sopeutunut uuteen kotimaahansa tavalla, jossa Suomi-ikävälle ei ole tai ei jätetä tilaa. Siellä voidaan käydä, mutta koti ei siellä järvien liplatuksessa ja Mannerheimintien "ruuhkassa" enää ole. Paikallisella leivällä, juustolla ja kosmetiikalla pärjätään, eikä kaapissakaan ehkä ole salmiakkivarastoa.
Sitten on varmasti myös se ryhmä, joka ei juuri käy Suomessa, onko syynä sitten pitkä välimatka, uuteen kotimaahan sitovat työt, joista ei paljon lomailla tai mikä vaan. Ehkä niitäkin on, jotka eivät facebookia, whatsappia, skypeä, facetimea, sähköpostia, tekstareita tms. pitääkseen yhteyttä entiseen asuinmaahanpäin, vaan kertakaikkiaan ovat sulahtaneet ensisijaisesti uuteen maahan.
aurinko vielä korkealla - Bosporin salmi ja silta |
miljoonakaupungin ilta-aurinko ja muutkin siitä nauttimassa |
Mutta mitä sieltä Suomesta nyt muuten ikävöin, mitä sinä ikävöit? Sitä, että ruuhkattomilla teillä pääsee kulkemaan. Jos kirjasto (mitä ikävöin myös) on reilun kilometrin päässä, sinne menee autolla se kymmenen minuuttia. Toki ruuhkaa voi Suomen maaseudullakin olla, etenkin elokuussa, kun pitää ohitella leikkuupuimureita. Ikävöin aamukahvin juomista ulkona pihalla lintujenlaulussa tai talvella jäälyhtyjen tekemistä. Ikävöin sitä, että jos menen pankkiin tai verotoimistoon tai sähköfirmalle, niin voin asioida siellä niin että minua pidetään aikuisena, kun nyt taas tällainen kielen puolesta koululainen menee sönköttämään asioitaan ja aina on ulkomaalainen, hyvin muistan vielä sen kun asioiden ihan "vauvakielellä", nyt ehkä ollaan jo ala-asteella ;) Siten tietysti koko luonto-juttu: järvet, joet, metsä, pellot, hiljaisuus...ehkä sitä ei tarvitse sen enempää silmien eteen maalailla - ainakaan minun, metsän ja peltojen keskellä syntyneet. Ikkunatkin metsään päin ja toisella puolella mäennyppylän rinteillä pellot. Mutta ainakin täältä näkövinkkelistä katsottuna, koko Suomi on enempi vähempi metsän keskellä ;)
Suomen auringonlaskuja järven rannalla ikävöin jo, tässä yksi kuvasarja Istanbulin Camlican kukkulan tyyliin :)
Pitäisikö tässä vaiheessa miettiä, mitä se ikävä sitten on. Tunne siitä, että haluaisi olla jossain muualla. Haluaisi, että joku rakas olisi läsnä siellä missä itse on. Toive, että voisi olla juuri nyt siellä mökkirannalla hiljaisuudessa, metelinä ainoastaan linnut ja haapojen havina. Jos ajatellaan että on olemassa kaksi tunnetta; paha tunne ja hyvä tunne, niin ikävä varmaan menee sinne puoliväliin. Tunteena ehkä enemmän paha, mutta syy siihen lähtökohtaisesti hyvä - on olemassa jotain mitä kaipaisi lähelleen. Siksi ei tarvitsisi myös kokea huonoa omatuntoa tai syyllisyyttä siitä että ikävöi enemmän tai vähemmän kun joku toinen.
Tällaisella tunne-elämän vaihtuvuudella, kun mullakin on,
ikäväkin tulee ja menee yhdessä paikalleen asettumisen tunteen kanssa.
ikäväkin tulee ja menee yhdessä paikalleen asettumisen tunteen kanssa.
Minä en ihan hirveästi tavallisesti ikävöi Suomeen, vaan enemmän moneen muuhun paikkaan: edelliseen kotimaahan Belizeen ja jopa Yhdysvaltoihin joissa ehdin tottua käymään säännöllisemmin kuin asuimme sillä puolella maailmaa. Pärjään ilman suomalaista ruokaa enkä sitä hamstraa mukaan ollenkaan siinä määrin kuin miehen kotimaan Italian herkkuja. Suomalaisten ruokakauppojen gluteenittomia valikoimia kyllä välillä kaipailen, mutta niitten tilalle käyvät myös ihan minkä muunkin maan gluteenittomat valikoimat. Suomi-ikävää auttaa minulla hyvin paljon se kun tiedän, että saan säännöllisesti viettää aikaa Suomessa. Meillä on siellä oma pysyvä koti, ja tällä hetkellä lasten ja minun kesät kuluvat melkein kokonaisuudessaan Suomessa - sinne ollaan lähdössä muutaman päivän päästä taas.
VastaaPoistaIhan oikea ja aktiivinen ikävä minulla on Suomesta vain läheisiä ja se ikävä onkin välillä sitten oikein kova ja siihen sekoittuu kaikenlaisia ajatuksia ja tunnelmia.
Sehän se pahin juttu on - ihmisten ikävä. Etenkin jos siihen sisältyy myös huolta heistä. Ihanaa kesälomaa!
PoistaMinäkään en ole ikävöivää tyyppiä. Itselle se ikävä nousee juuri silloin, kun liput on tilattu ja jälleennäkemiselle on aika olemassa. Kuten juuri nyt, kun Istanbulin ikävä on ihan suurimmillaan:D. Se on hyvä niin, että osaa elää siinä missä on. Iloita niistä asioista ja ihmisistä, jotka on läsnä.
VastaaPoistaTuo ilo on kyllä aika hyvä sana - iloita niistä ihmisistä ja asioista, jotka käden ulottuvilla on. Samoin minulla kaipuu alkaa kasvaa, kun lähtöpäivä lähenee. Ensin nyt kuitenkin odotan teitä tänne :D
PoistaMinun ikäväni on muuntunut kaihoksi. Kaihoa kotomaahan ja läsnäolon hetkiin ystävien ja rakkaiden kanssa. En suoraan enää ikävöi Suomeen, mutta kaiho tulee kohtauksittain. Nyt näen kuinka stressaantunut ja arjen uuvuttama olinkaan siellä ja uusi elämä on huolettomampaa (joskaan ei vailla haasteita tai huolia ollenkaan). Olen aika onnekas.
VastaaPoistaNiinhän se kulloinenkin elämäntilanne vaikuttaa myös siihen mihin ikävöi vai ikävöikö. Kaiho onkin kaunis sana :)
PoistaMinulle Suomen-ikava iskee aina silloin talloin yllattaen puun takaa. Tosin ne kliseiset koti-ikava-juhlat kuten joulu, vappu ja juhannus kylla tuovat aina ennalta-arvattavan kaihon mieleen... sanomattakin on selvaa, etta jos Suomeen menen kaymaan naiden juhlien aikaan, ei se tietenkaan ole laheskaan niin hienoa, kuin milta ne ajan kultaamat muistot mielessani nayttavat muualla ollessani. Talvella kaipaan kaamosta ja kylmyytta (mutta silloin Suomessa kaydessani kauhistelen, miten lyhyita paivat ovat ja miten tuonne ulos tarkenee edes menna), kesalla muistelen kaiholla valoisia kesaoita ja keskiyon aurinkoa (ja sitten kesalla siella kaydessani pakoilen hyttysia sisatiloissa, eihan siella ulkona selvia hengissa!) jne.
VastaaPoistaRuisleivan hamstraamisesta olen jo luopunut enka oikeastaan kaipaa mitaan tuotteita Suomesta - enemmankin sellaista abstraktia "Suomi-fiilista" (mita se sitten lieneekaan) ja tietenkin ihmisia.
Niinhän se vähän on, että täällä on kuuma - siellä kylmä, täällä liikaa väkeä - siellä liian vähän :) Mutta Suomi-fiilistä on täälläkin ikävä.
PoistaIhan akuuttia Suomi-ikavaa en koe, en ole oikeastaan koskaan kokenut. Ystavia ja sukulaisia ikavöin valilla ja lahinna sita etta aikaa heidan kanssa on liian vahan. Kuulun siihen ryhmaan, joka on sujahtanut tanne elamaan. Arki on taalla. Kesalla lomalle Suomeen, ihan ekana saunaan, sitten suomiruokaa napaan ja niin iso annos niita suomalaisia ystavia ja sukulaisia :)
VastaaPoistaSauna ja suomiruoka ystävien kanssa = ihanaa <3
PoistaIhania kuvia täällä - olipa kiva, että löysin blogiisi :)! Jostakin syystä tällä hetkellä Suomi-ikävä ei vaivaa lainkaan, mutta kai sekin on vain jokin kulttuurishokin vaihe, ettei kotimaahan tunnu kaipaavan ollenkaan. Hetken päästä voikin jo olla toisin.
VastaaPoistaKiitos kuvakehuista. Niinpä ne menee aallottain ikävän tunteetkin. Välillä ikävä Suomeen, siellä sitten taas tänne ja ikävä ystäviä joita asuu maailman monilla kolkilla. Elämää.
PoistaPuhdasta ilmaa ja sinistä taivasta, hanavettä, puhtaita ruokia, kissaani. Niitä olen ikävöinyt
VastaaPoistaKuulostaa hyvältä! Hanavesi tuntuu tosin tosi hassulta Suomessa aluksi. Tuntuu ihan kummalta ottaa hanasta vettä vaikka kahvin keittoon saati sitten suoraan lasiin...
PoistaInhottava ikävä! Vanhin poikani kysyi muutaman vuoden vanhana, että 'äiti, miksi aina pitää olla ikävä jotain?' Aika hyvin sanottu ja taitaa poika olla äitiinsä tullut. Suomea en ikävöi juuri ollenkaan, enkä missään tapauksessa mitään tuotteita Suomesta. Mutta Thaimaassa ollessa on valtava ikävä vanhinta poikaa ja nyt täällä Suomessa ollessa ikävä Thaimaassa oleviin koiriin tekee olosta välillä tiukkaa.
VastaaPoistaMulle ikävä ei siis taida olla Suomijuttu, vaan ihmisjuttu ;)
Kyllä se ihmisikävä se haastavin minullekin ilman muuta on. Se, kun jää kaikista juhlista, saunailloista, kahvihetkistä jne. paitsi. Kun pikkuhiljaa lipuu ulos siitä elämästä, tosin onneksi suurin osa ihmisistäni vastaanottaa minut iloisesti kun punavalkoiset siivet sinne aina kuljettelee silloin tällöin :) Ihanaa Suomi-aikaa ja ihanaa paluuta sinulle ja teille!
PoistaJuuri nyt en ikävöi Suomesta kuin ihmisiä. Ja ehkä vähän sitä asioimisen helppoutta. Voin siis täysin samaistua kokemukseesi siitä, miltä tuntuu puhua "vauvakieltä" tai ehkä mäkin oon jo saavuttanut "ala-asteen" :D
VastaaPoista