kalabaliikkia

kalabaliikkia

torstai 23. lokakuuta 2014

Retki miniturkkiin

Kävin maanantaina kurssitoverini E:n kanssa miniatürkissa eli puistossa, joka esittelee Turkin ja erityisesti Istanbulin nähtävyyksiä pienoiskoossa. Lähdettiin matkaan reippain mielin suoraan kielikoulusta. Ystäväni oli katsonut bussireitin valmiiksi - taksimilta lähtee, tiesimme. No, hetki kesti että löydettiin sieltä bussipysäkki. Sitten nähtiin muitakin seisoskelijoita ja auttavasti bussipysäkin merkkiä muistuttava kyltti tien vieressä. Siihen sitten. Aikamme odoteltua aloitimme vuorotellen kysymään bussikuskeilta, että mistä meidän bussi lähtee, kaikki vastasivat että odotelkaa tässä. No, teimme työtä käskettyä, kunnes oli mennyt jo paljon yli puoli tuntia ja päätin vielä kerran kysyä. Se bussikuski viitilöikin meidät mukaansa, sanoi ettei aja sitä linjaa johon halusimme, mutta että tänään on jotain erityisjuttuja ja se ehkä ei tänään kuljekaan normaalia reittiään. Tämä ystävällinen bussikuski otti meidät ilman maksua kyytiin ja tiputti pois meille oikealle pysäkille. Siellä vielä odotimme tovin ja sitten oikeaa numero ja kirjainyhdistelmää kantava bussi saapui.

Bussilla pääsimme sitten suoraan Miniatürkiin. Ystäväni kanssa yhteinen kielemme on turkki, olemme varmaan suunnilleen samalla tasolla, mutta hän käyttää kieltä enemmän ja on sinänsä paljon minua sujuvampi puhuja, mutta hyvin pärjäsimme. Jos pitäisi vaikka ruokapöydässä pitkään jutella, se olisi vielä hankalampaa mutta tuollainen paikkojen katselu oli hauskaa ja ainahan se on hyvä turkillenikin.

Ensimmäisenä vastaan tuli Marmarayn metron pienoismalli pihalla. Sieltä tunnelista se metro kurkisti :) Marmaray on siis metro, joka kulkee Bosborin salmen alla ja sieltä veden alta pääsee nopeasti Aasiasta Eurooppaan tai päinvastoin.

 Miniatürk oli kauniissa puistossa ihan kultaisen sarven vieressä, eli sekä oikea maisema oli hieno että myös ne pienoismallit. Ensin lähdettiin kiertämään muuta Turkkia. Siellä oli  moskeijoita, kouluja, kellotorneja, parliamenttitaloa jne. Tässä tullaan Kappadokiaan ja Kappadokian kuuluisiin kuumailmapalloihin. Hienosti oli kyllä tehty yksityiskohtia.

 Nämä oli Mardinin kivitaloja, aika hienoja. Sieltä löytyi moskeijoiden keskeltä myös ihkaoikea kirkko risteineen.Myös eläviä malleja oli tullut katselemaan nähtävyyksiä.
 Tässä hieno Sumelan kallioluostari, joka monen muun kohteen tapaan olisi hienoa vielä päästä jokus näkemään.Tämä kohde sen sijaan on jo nähty. Viime keväänä kävin ystävien kanssa Itä-Turkissa Şanlıurfassa eli Urfassa ja tämä on sieltä. Tässä on moskeija ja sitä ympäröivä hieno alue, tuossa altaassa oli pyhiä karppeja. Siellä oli uskomus, että jos ko. pyhän fisun kalastaa ja paistaa ruoaksi, tulee sokeaksi. Toinen tarkina oli, että jos näkee kalojen seassa valkoisen karpin, niin tapahtui kaikkea mahdollista hyvää, en nyt muista mitä kaikkea :) (Ei nähty)

Tuolla mekin käveltiin toukokuun helteissä

Suunnilleen puolivälissä oli museo, jossa oli esillä pienoismalleja ensimmäisen maailmansodan tienoilta Turkissa olleista taisteluista. Kun on tottunut katsomaan Suomea koskevia sotakuvauksia ja valokuvia, tämä avasikin ihan uuden näkökulman. Suomeen liittyvissä kuvissa taas korostuu usein lumi ja pakkanen ja täällä tietysti tilanne on ollut toinen, kun ovat taistelleet kuivilla rinteillä jne. Meillä vetojuhtina oli suomenhevosia, täällä käytetty kuvista päätelleen aaseja tms. Tietysti olin tiennyt, että maailmansota nimensäkin mukaisesti kosketti monia maita, mutta nyt se taas konkretisoitui lisää, kun näin nämä. Pitäisi ehkä tutustua Turkin historiaan näiltäkin osin vähän lisää.
Sotaosuuden jälkeen jatkui nähtävyydet ja alueena edellisiä tutumpi Istanbul. Tässä ollaan jo melko lähellä kotiani, kun näkyy neidontorni ja silta. 


Yksityiskohdatkin oli hienosti mietitty, tässä on kauniita valkoisia lyhtyjä Hagia Sofian ja Sinisen moskeijan väliltä puistoalueelta.Galatatorni näytti vähän yksinäiseltä ruohokentällä ilman sitä todellisuudessa ympäröiviä taloja ja upeaa maisemaa sen yläikkunoista

Istiklal Caddesin Saint Antoinen katolinen kirkkokin oli päässyt mukaan ja...

...tietysti Hagia Sofia

Jokaisen ulkosuomalaisen kannalta olennainen alue, lentokenttäkin oli edustettuna, harmi kun kuvasta ei hyvin näy, mutta siellä oli aivan uusi lentoyhtiö myös "miniatürk airlines" :)
Kaikenkaikkiaan alue oli hienosti rakennettu ja ainakin kauniilla ilmalla tosi hieno. Me tosiaan seikkailtiin bussilla, mutta myös lautalla on mahdollista tulla, jolloin matkan kauneus lisääntyy. Lapsiperheillekin sopiva kohde, mutta varmaan ne lapset tykkää enemmän jotka on nähneet näitä livenäkin, mutta miksei kaikille ja siellä voi kuitenkin juosta ja katsoa paikkoja ja leikkipaikkojakin on.Tällainen nähtävyyspäivitys tällä kertaa. 

5 kommenttia:

 1. Onpa hieno mini-Turkki.Täällä Israelissakin on mini-Israel,mutta en ole siellä käynyt

  VastaaPoista
 2. Jael: Minä en ole käynyt ollenkaan Israelissa, mieli kyllä joskus tekisi. Kyllä tuo oli ihan hieno puisto ja ihana sää!

  VastaaPoista
 3. Olen kaynyt Mini-Turkissa aikoinaan Antalyassa, kiva oli, tuo teidan paikka nayttaa kylla viela hienommalta.

  VastaaPoista
 4. Petra: Se oli kyllä hieno, oli kiva nähdä niin monta nähtävyyttä kerralla ja kun tosiaan maisemat tuolla kultaisen sarven reunalla olivt myös aika hienot! Suosittelen.

  VastaaPoista
 5. Tuolla me on vierailtu useampi kerta, silloin ku lapset oli pienempiä.

  VastaaPoista