kalabaliikkia

kalabaliikkia

lauantai 24. lokakuuta 2015

Ohi on.

Olen tänään hylännyt ystäväni. Tutustuimme noin puolitoista vuotta sitten huhtikuussa 2014, näimme ensimmäisen kerran jo maaliskuussa, mutta huhtikuussa aloimme enemmän tapailla. Itse asiassa ihan päivittäin. Aluksi tietysti jännitti, kuten aina uusissa ystävyyssuhteissa. Miten pärjäisimme? Miten tulisimme toimeen keskenämme.

Aloimme nopeasti viettää paljon aikaa yhdessä, pari kuukautta vietimme jokaisen arkipäivän yhdessä, minä menin joka päivä hänen luokseen jo aamupalan jälkeen ja lounaalle asti kyläilin. Parin kuukauden päästä pidin jo vähän taukoa ja sovittini, että kyläilen iltaisin.

Sen sijaan, että olisin voinut vaan rennosti kyläillä hänen luonaan, kävi pian ilmi että noin joka toinen kuukausi minulle järjestetään koe. Hän halusi testata, mitä olen oppinut näistä kyläilyistä. Kirjoitin aineita, kuuntelin turkinkielistä puhetta, yritin ymmärtää tekstejä ja jopa puhumaan minut laitettiin.

Eihän tuollaista kukaan jaksa ihan koko aikaa, niinpä mekin sovimme pienistä tauoista aina välillä, mutta sinnikkäästi jatkoin tapaamista. Joskus kylään meneminen oli hauskaa ja leppoisaa, oli hauska oppia uusia asioita ja kaikki uusi oli jännää ja mukavaa! Joskus taas - miten sen nyt sanoisi - ei olisi voinut vähempää kiinnostaa - oli kuin jäitä polttelisi.

Siellä kävi myös muita ihmisiä ja tutustuinkin moniin hauskoihin ja mielenkiintoisin tyyppeihin sellaisista, maista joita en olisi aiemmin kartalle osannut sijoittaa tai joiden juhlapyhistä tai perinteisistä herkuista tansseista puhumattakaan en mitään tiennyt. Uudet kaverini olivat kotoisin esimerkiksi Jordaniasta, Libyasta, Iranista, Irakista, Saudi-Arabiasta, Egyptistä, Bahrainista, Kiinasta, Japanista, Venezuelasta, Venäjältä, Belgiasta, Ukrainasta, Ranskasta jne. Nytpä tiedän että Belgiassa on erikoinen halllintojärjestelmä, Egyptissä Ramadanin jälkeisen juhlan perinteisiin kuuluu uusien astioiden ja vaatteiden osto jne. Tiedän, että Suomi on harvinainen poikkeusmaa, jossa ei valtiovalta säännöllisesti kiellä jonkun sosiaalisen median, kuten facebookin tai twitterin käyttöä, vaan päinvastoin twiittaa itsekin. Osaan paremmin arvostaa kotimaani rauhaa, kun niin monen kotimaassa käynnissä on sota tai ainakin levottomuuksia.

Kaikki nämä kuukaudet ovat johtaneet siihen, että tänään kapusin portaat viimeisen kerran, toivotin hyvät huomenet ja istahdin paikalleni odottamaan kokeen alkua. Tänään olen nimittäin saanut valmiiksi turkin kielikoulun 12. kurssista viimeisen eli siis diplomakokeen. Kiitos kielikouluni Tömer, kiitos opettajat ja kanssaopiskelijatoverit. Kiitos kanttiinin myyjät, turkkilainen kahvinne sekä şekersiz nescafé pitivät tämän opiskelijattaren tiellä - okei, kiitos myös satunnaisesta suklaapatukasta tai pähkinäpussista. Tästähän se kielen opiskelu vasta kunnolla tai alkaa tai ainakin hyvää vauhtia jatkuu, mutta pohja on kuitenkin perustettu.

Ehkä jään kaipaamaan naurua luokassa, iloa kun ymmärtää jonkun uuden asian ja jälleennäkemisiä vanhojen kurssikavereiden kanssa. Mutta juuri nyt en kaipaa joka aamuista taivaltamista Eurooppaan - paitsi ehkä Bosporia tulenkin kaipaamaan :)

Joukko ihania ystäviäni lähettivät tervehdyksen, josta ilahduin ja jollaista en edes tiennyt olevan. Kukkaruukun muotoon laitettuja hedelmä- ja marjapaloja, joista osa suklaaseen kastettuja. Aika ihana. Kiitos siitä ja samalla kiitos kaikille heikkoina hetkinä saamastani tuesta, tsempistä ja neuvoista.


10 kommenttia:

 1. Aivan uskomattoman hieno suoritus! Joka jäi itseltäni tekemättä, ei vaan voimat ja taidotkaan ehkä olisi riittäneet! Onnittelut sinulle, olit tosi ahkera!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos Paluumuuttajatar :) Nyt se on tehty, eilen vielä oli epätoivoisia hetkiä kokeen aikana. Galatasaray juhli jotain kadulla ja toi lisä-ääntä kuunteluumme ja luetun ymmärtäminen oli hankala, mutta selvisin :) Nyt on lepopäivä ja ehkä pari seuraavaakin vähän rennommin. Hyvinhän sinä turkkia puhut, eihän se diplomaa vaadi, mutta onpa nyt sellainen :)

   Poista
 2. Paljon onnea pakertamisesta ja puurtamisesta! Kohti uusia haasteita, saako udella jaatkö Turkkiin vai mita tulevaisuus tuo tullessaan? Mukavaa viikonloppua, nyt on lupa nauttia ja herkutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Saahan sitä kysyä aina ;) Ehkäpä tässä on muutoksia tapahtumassa, ilmoittelen kyllä blogiin joku hetki, kun tulee vielä vähän lisää varmuutta ja asiat lähenee. Aika ihana kyllä tuo hedelmä-suklaa-juttu, niin ei-suomalainen. Onnistuivat kyllä ilahduttamaan ihan kunnolla!

   Poista
 3. Wow mikä suoritus!! Onnea :) 12 kurssia on ihan uskomaton määrä, monta tuntia noista yhteensä kertyy? Ja on myös pakko kysyä, mitä ne kaikki ovat maksaneet? Herkuttele oikein kunnolla, olet sen ansainnut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuntimäärä, mitähän siitä tulis 4x5x4=80 oppituntia/kurssi ja sen kun kertoo kahdellatoista, niin tulee 960 oppituntia :D Huhhuh. Maksaahan se, mutta päätin haluta opiskella tuohon diplomaan asti. Maksu on dollariin sidottu, mutta noin 1000 liiraa/kurssi, mutta alennuksia saa sitten kun maksaa useamman kurssin kerralla, kuten olen itsekin tehnyt. Kallista, mutta kannatti!

   Poista
 4. Paljon onnea diplomasta, suuren työn olet tehnyt! :) Kallista kyllä, mä en ikinä raaskisi! Kiinnostaisiko sua tehdä ihan oma postaus näistä Tömerin kursseista? Ihan mielenkiinnosta haluaisin kuulla miten kieliopit, sanaston opiskelut yms. jakautuu noille kursseille, kuulostaa mun korvaan niin hurjan suurelta tuntimäärältä! Ja siis yleisesti, että miten kurssilla opiskeltiin, jospa sais vinkkejä itsellekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voisinpa tehdäkin, nimenomaa Tömerin kursseista, niistä ainoastaan tiedän. Tömerhän on "hitaampi" kuin monet muut, kielioppi tulee hitaampaa ja perustellisemmin ja toisaalta sitä syvennetään enemmän kuin joissain muissa kielikouluissa. Käytiin myös sellaisia kielioppeja, mitkä on harvinaisempia ja käytetään esim. ensisijaisesti ainoastaan kirjoitetussa kielessä.

   Poista
 5. Voi vinde onnea hurjasti! Musta olis ollut kans niin ihana päästä Tömerin kursseille, niistä oon kuullut niin paljon hyvää. Tosi kiva että on kunnolla rakennettu pohja sille omalle lisäoppimiselle, vaikka 12 kurssin aikana varmasti oppiikin jo vaikka kuinka paljon! :)

  VastaaPoista
 6. Hei, laitoin sinulle haasteen. Käy hakemassa, jos kaipaat nyt sellaista elämääsi.

  VastaaPoista