kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Matkailua sesongin ulkopuolella - plussia ja miinuksia

Nyt kun on parin reissun verran kokemusta tästä enempi vähempi täysin sesongin ulkopuolella matkustelusta, päätin uhrata sille oman tekstinsä ihan. Viime marraskuussa käytiin pienellä naisporukalla Antalyassa ja nyt olin ystäväni kanssa Antalya-Demre-Kayaköy-reissulla.

+ PLUSSIA +
- hotelleissa halvempia hintoja
- lentojakin voi saada edullisemmin
- suosittujakin nähtävyyksiä saa kiertää rauhassa, sai käyttää haluamansa ajan ja vaikka istuskella raunioilla välillä olematta kenenkään tiellä.
- jonoja minimaalisen vähän, jos ollenkaan.
- kuvaaminen oli helpompaa ja hauskempaa, kun ei ollut ainaista ihmismassaa edessä kaikkialla
sen yhdenkin matkakaverin varjo meinasi tulla kuviin, miten tätä olis kuvannut turistilauman kanssa?
tyhjä.
kattokuvia voi ottaa, vaikka olisi muitakin, mutta...
lattiakuvia ei
ei ketään missään
- saa yksilöllistä palvelua, kun alueen kaikki kauppiaat ja ravintoloitsijat ei oo vielä ihan täynnä turisteja (tosin turkinkielen taitokin voi parantaa palvelua)
-kaikkialla on vaan rauhallisempaa ja turisteja vähemmän suhteessa paikallisten määrään

- MIINUKSIA -

- toimintaa ja palveluita on todella "vedetty alas" osin ilmojen osin väen vähyyden vuoksi ja esim. ravintolat eivät ole auki tai ovat auki hyvin rajoitetun ajan.

muuten hyvä,  muta vielä kiinni
- jotkut paikat ovat remontissa tai huollossa tulevaa sesonkia varten
- pienemmät paikat (esim. nyt vaikka Demre) on turistien puuttuessa todellaki unessa (tosin ei pelkästään negatiivinen asia)
Näin viileämmällä ilmalla oli myös paljon hauskempi kierrellä, kuin ihan kylmällä talvi-ilmalla tai toisaalta helteellä. Nyt olin yhdessä ystävän kanssa maassa, jonka kieltä osaan, mutta ihan tuolla syrjässä olisi ehkä vähän halju kiertää yksin naisena. En sano, että mahdotonta, mutta itsestäni oli mukava kun oli seuraa etenkin kun Demrekin hiljeni aika totaalisesti auringonlaskun myötä. Puoli kahdeksalta oli jo hankala löytää aukiolevaa ravintolaa. Nyt ajattelisin, että jos itse lähtisin sesongin ulkopuolella yksin matkaan, nin menisin vähän isompaan paikkaan, jossa on turisteja ympäri vuoden tai sitten paikallisia ihmisiä sen verran paljon, että kaupunki ei ihan nuku talviunta. Antalya ainakin näytti mahdolliselta niin silloin marraskuussa kuin nytkin.

Sitten on tietysti kaupunkeja, jotka ei nuku koskaan eivätkä elä pelkästä turismista, kuten vaikkapa tämänhetkinen kotikaupunkini Istanbul. Istanbulissa tai muissa about tämän kokoluokan kaupungeissa ei sesonkiajan ulkopuolella matkustamisessa taida paljon muuta negatiivista kuin mahdolliset remontit ja että esim. sään vuoksi kaikki kattoterassit jne. eivät ole vielä auki tai risteilyjä on harvemmin tms. Mitään miinuspuolta en keksi nimittäin siitä että esimerkiksi Topkapıın ei ole kahden tunnin jono sisälle ja sen jälkeen jonotat erikseen vielä Muhamedin partakarvaa katsomaan ja
ylihintaisen kahvikupin ostaaksesi.

 Millaisia kokemusia teillä muilla on?4 kommenttia:

 1. Sesongilla ei ole mulle mitään merkitystä, en tiedä johtuuko se sitten matkakohteista vai siitä, etten yksinkertaisesti edes tiedä milloin missäkin on sesonki. Aurinkolomilla se varmaan vaikuttaisi enemmän, mutta viimeksi olin sellaisella noin 15 vuotta sitten. Silloin kävi kyllä sesongin suhteen tuuri, koska otettiin äkkilähtö Kreetalle joskus alkukesästä, olisiko ollut jopa huhti- tai toukokuussa. Siellä ei ollut turistin turistia, mutta keli oli loistava, sillä paikallisten mukaan se oli ensimmäinen todella lämmin viikko kesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se vaikuttaa just niissä kaupungeissa, jotka ikäänkuin elää turismista erityisesti. Ei kai sillä nyt niin kovasti väliä olekaan, itse kyllä mielummin välttelen ihan kuuminta keskikesää aina lomilla kuumissa maissa.

   Poista
 2. En ole pitkään aikaan matkustanut kuin nykyisen asuinmaani ja Suomen välillä,mutta off season on kyllä itselleni aina ollut se miellyttävämpi aika,vaikkei kaikkia palveluja silloin saakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuinmaassa minäkin matkustin :) Mielummin vähemmän väkeä kuin palvelut, samaa mieltä!

   Poista