kalabaliikkia

kalabaliikkia

sunnuntai 16. elokuuta 2015

Hotti, hotimpi hottis

Eikä Istanbul edes koko maailman mittakaavassa ole kuumimpia paikkoja, mutta lämmin on ja kostea. Jokainen lafka antaa vähän eri ennustuksia, mutta noin 29-33 päivän ylin ja kosteuden kanssa "real feel" on jopa 38-40. Asunnossani ei tällä hetkellä ole ilmastointi, tuuletin vaan pyörii ilokseni ja onneksi läpitalon asunnossa saa vähän ristivetoa aikaiseksi, paitsi jos ulkonakin on sen yli 30, niin ei tästäkään kovin kylmää saa sillä keinolla.

Suomen kesä tänä vuonna ei oikein valmistanut ulkosuomalaisia paluisiin kuumiin maihinsa. Kun mökillä ollessa kolmantena aamuna oli vain +7 ja lämmin oli, jos päivällä oli +17. Täällä on ainakin jonkun tiedon mukaan normaalia muutama aste lämpimämpi nyt ja tähän aikaan vuodestahan ei sadetta juuri ole, mutta pilviä onneksi silloin tällöin tulee urheasti leijailemaan kuumalle etelätaivaalle. Olin ehkä ehtinyt pelätä jo pahempaakin kuumuutta ja tunnetta tänne tullessa, mutta kohtalaisestipa olen pärjännyt kuitenkin. Hankalinta on kosteus ja se, ettei lämmöt laske oikein mihinkään aikaan vuorokaudesta, vaan nytkin monena yönä yön alin on 26-27 astetta, joka takaa sen ettei hiki juuri ehdi laskea. voi Turkin kesä ja hedelmät, nyt olis tuoreita viikunoita ollut tarjolla
Onkohan näillä hepuilla kuuma?
Jostain netin ihmeellisestä maailmasta vastaani tuli uutinen vesimelonin hyvistä ominaisuuksista erityisesti kun on lämmin. Se sisältää jopa yli 90 prosenttia vettä ja myös muita aineita, jotka sen lisäksi auttavat elimistöä pysymään nesteytettynä. Se on kuulemma myös diureetti poistaen myrkkyjä elimistössä, toimimatta kuitenkaan kuten diureetit esim. kahvi ja tee että elimistö vaan kuivuu. Tietysti se vielä on hyvä sydämelle, alentaa kolesterolia ja verenpainetta. No, mene ja tiedä tätä kaikkea, mutta lisäksi törmäsin ohjeeseen leikata vesimeloni OIKEIN :) niin piti jo ostaa oma meloni. Sen leikkelemistä en tajunnut leikata, mutta netistähän löytyy kaikkea. Tsekatkaa tämä niin opitte myös leikkelemään tämän kesän ihmeherkun oikealla tavalla.  Kun on niin lämmin, että koko ajan pitäisi olla vesipullo kädessä, on välillä mukava syödä myös noita oikeinleikattuja vesimelonitikkuja suoraan jääkaapista ja täytyyhän niiden auttaa, kun ainakin sitä vettä niissä on olivatpa muut tutkimustulokset oikein tai väärin.

Viileän tuulahduksen kuumaan arkeen tuo myös lauttamatka, muutama porras pitää etukannelta kivuta ylös ja asettautua lähelle reunaa, niin jo helpottaa. Jotenkin tässä kuumuudessa pitää saada itsensä viileämmäksi muutaman kerran päivässä, oli se sitten tuulettimen alla kotisohvalla, ilmastoidussa pankissa, puhelinliikkeessä tai kauppakeskuksessa tai lautalla. Minut tuntien tiedättekin, että Bospor jo sinänsä helpottaa kaikkea tuskaa olemalla niin ihana :) Kävin ilmoittautumassa kielikouluun ja totesin sen muuttaneen paikkaa. Uusi rakennus näytti hienolta ja siellä on myös I niinkuin ilmastointi! Kaksi kurssia enää, jos menee niinkuin olen suunnitellut niin diplomakoe lokakuun lopussa. Tästä ilosta huolimatta kriiseilen jatkuvasti sitä kuinka huonosti puhun edelleen, mutta ei auta jäädä sitä murehtimaan, vaan puhua vaan ja jatkaa harjoituksia, vaikka pieleen menisikin. Huoh.

historiallinen Istanbul

ja toinen puoli, historiallinen tosin on Galatan tornikin
Suomen ennätysviileän kesän jälkeen on ehkä väärin valitella kuumuutta, mutta juuri nämä kaikkein kuumimmat ilmat on aika näätäviä, mutta parin viikon päästä lienee jo maltillisemmat kelit. Mutta mutta...kun koittaa ilta Turkissa, ei enää muista päivällä selkää pitkin virrannutta hikeä, ei pyörryttävää tunnetta kun on unohtanut että edellisestä vesipullollisesta on jo tunti eikä katumusta, miksi lähti kävellen keskipäivällä mihinkään. Pimeät ja lämpimät yöt, oijjoi - ja oikeastaan jo niitä edeltävä auringonlaskuilta, etenkin jos sitä pääsee katselemaan rantakahvilaan tai merenrantaan lämpimälle hiekalle - paras vaihtoehto! 

ilta-aurinko kaunistaa kaiken...
auringonpallo katoaa Mustaanmereen, jossa hetki aiemin vielä uitiin

Onko teillä muilla lämpimien ja vielä lämpimämpien maiden ulkosuomalaisilla hyviä vinkkejä ja onnistuneeksi todettuja niksejä lämmössä selviytymiseen?

7 kommenttia:

 1. Sain aikoinani entiselta opaskollegalta vinkin etta kuumalla kannattaa kayda lampimassa suihkussa, ei kylmassa, se kylla tepsii silla ainakin hetken suihkun jalkeen tuntuu jopa viilealta :)

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen näin kuullut ja siitä toisten ulkosuomalaisten kanssa juuri puhuttiin ja he taas olivat sitä mieltä että "se tieto on jo kumottu", että tuntuu viileältä kyllä mutta olisi esim. sydämelle rasitteeksi, kun muutenkin on lämmin. Mene ja tiedä. Suihkussa käynti nyt joka tapauksessa helpottaa ja kyynärtaipeiden, kasvojen jne. huuhtelu aina joka välissä. SIellä on kuumempi kuin täällä, eikö? Mutta ei niin kostea.

  VastaaPoista
 3. Minä EN kaipaa istanbulin elokuuta:D. Minun vinkkini sen kestämiseen oli: ajella ilmastoidulla autolla, hidastella marketeissa, etenkin maito-osastolla, hankkia kotiin ilmastointi ja nukkua se päällä, päivällä pidin 15 minuutin ilmastointihetkiä. Eli pelastus oli ilmastointi. Ja illat parvekkeella auringon laskiessa. Niitä iltoja saatan kaivata….

  Turkkilaiset myös joivat kuumalla vain kuumaa. Eli teet kiehumaan. Jos juo kylmää, on pelkkä hikiputous. En tullut tässä suhteessa turkkilaiseksi, vaan kittasin kylmää minkä kerkesin. Mutta minä siis tiedän millaista siellä on. Ja myös sen, että syyskuu oli ihanista ihanin kuu, kun lämpötilat lopulta laski ja muisti taas olevansa tekevä ihminen sen helteen hauduttaman kasvin sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan rehellinen Paluumuuttajatar :) Kieltämättä kasvisolo on. Viikonlopulle luvattiin enää noin 27 astetta päivän ylimmäksi ja 22 yön alimmaksi, katsotaan onko todella näin. Muistan viime syksyltä ne ihanan viileät aamut, kun meni kielikouluun ja lopulta sen aamun kun piti laittaa neuletakki päälle :)
   Tummista ja lämpimistä illoista koitan nauttia!

   Poista
 4. Täällä ihan sama juttu,just nyt on ollut niin kuumia ja kosteita päiviä että huh! Minulla on vain olohuoneessa ja keittiössä toimiva tosi vanha ilmastointilaite mutta se toimii huonosti ja on kamala energiasyöppö joten käytän tuulettimia.En voi tehdä lähes mitään ellei tuuletin ole vieressä;D

  VastaaPoista
 5. Täällä ihan sama juttu,just nyt on ollut niin kuumia ja kosteita päiviä että huh! Minulla on vain olohuoneessa ja keittiössä toimiva tosi vanha ilmastointilaite mutta se toimii huonosti ja on kamala energiasyöppö joten käytän tuulettimia.En voi tehdä lähes mitään ellei tuuletin ole vieressä;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä taitaa olla vielä paljonkin Istanbulia kuumempi. Mulla on yksi tuuletin, joten kun tulee liian kuuma, säntään sinne tuulettimen alle hetkeksi lukemaan lehteä tms. :)

   Poista