kalabaliikkia

kalabaliikkia

maanantai 11. toukokuuta 2015

Kesä on tullut.

Kuvat on pääosin eiliseltä iltakävelyltä. Olin kuullut monen kehuvan Kadiköyn Modaa, mutten ollut siellä käynyt. Tiesin että sinne pääsisi Kadiköyn satamasta raitiovaunulla tai minibussilla tms. mutta ei tullut pysäkkiä tai kivaa minaria vastaan, niin kauniin ilman innoittamana kävelin. Enkä kadu. Voi mikä rantakatu. Ihmisiä toki oli, mutta ei autoja, vähän vihreää ja lähes koko ajan rakastamani Bospor vierellä. Kävin herkuttelemassa sunnuntain kunniaksi pizzalla ja takaisin tullesakaan en malttanut ajatellakaan raitiovaunua, kun siinä auringonlaskussa olisi voinut enemmänkin vielä kävellä. 

kekseliäs naisten vessan ovi
Kaunis portti.

kaunis paikka iltapäivätorkuille


Kesä on tullut. Paikalliset ovat sitä mieltä vielä, että on kevät. On vielä arvaamattomat kelit. Pitää varautua takilla ja huivilla, ei vielä heitetä farkkuja pois tai vaihdeta tennareita sandaaleihin. Voihan sitä vielä olla alle 20 joskus päivällä ja kyllähän sellaisesta kylmyydestä voi ihminen sairastua. Kesä on sitten, kun 30 alkaa olla tavallinen mittarilukema ja kun hiki tulee pelkästä ajatuksesta kiivetä kielikoulussa ilmastoimattomassa rappukäytävässä ylimpiin kerroksiin.

tässä myytiin mahdollisuutta osallistua ilmapallojen ampumiseen
näitä löytyi pitkin rantaa

Huomaan itsekin kyllä paikallistuneeni tai tottuneeni tai en oikeastaan tiedä mitä on tapahtunut. Tänään oli päivän ylin varjolämpötila jotain 20 ja ihan ok oli farkuilla ja 3/4 hihaisella paidalla, aamulla ohut neulettakkikaan haitannut,kun oli viileämpää. Päivällinen syötiin parvekkeella, mutta illalla peliä katsellessa piti jo sulkea sieltä ovia, ettei kylmä yllättäis. Suomessa jos päivän ylin olis 20, se olisi lämmin päivä ja farkkuja en ehkä käyttäis. Täällä tietää, että tästä vielä 15 astetta hyvinkin tulee lisää, joten hyvin voi vielä vähän säästellä. Oletteko muut Pohjolasta lämpöön ja valoon muuttaneet huomanneet samaa?
Suomen peliä: ääni puhelimen kautta novasta ja kuvat netistä koneelta ;)Mutta kyllä on kesän merkkejäkin huomattavissa. Oikeastaan kaikki puutkin ovat jo vihreitä, ruusut kukkii, tulppaanit on ohi. Mummot ja papat ovat valloittaneet pientenkin puistojen viimeisetkin penkit. Lautalla ei alakerta ja teekuppi enää houkuta niin paljon kuin kansipaikka. Eilen näin jo bussissa ensimmäisen vesipullojen myyjän ja monet hänen työtoverinsa ovat myös aloittaneet bisnesen eri puolilla Istanbulia teiden varsilla, toreilla ja turuilla. Turistit - joihin en itseäni enää laske - kulkevat jo minihameissa ja sandaaleissa varpaankynnet lakattuina laumoina Sultan ahmetin alueella ja pääkaduilla.
On omassa elämässänikin jo kesän merkit näkyvillä. Ikean ohuinkin peitto alkaa tuntua välillä kuumalta, mutta en ole siitä raskinut luopua. Kesäisimmät yövillasukat on sängyssä, mutta kaikkina öinä ei enää jalassa (sitten ne taas tarvitaan, kun alkaa nukkua ikkuna auki, jota en myöskään vielä tee). Iltatee maistuu parhaimmalta parvekkeella ja parvekekukat alkaa vaatia vettä kiihtyvää tahtia. Sieltä sain tänään hakea myös tuoretta basilikaa myös uunissa tekemiini "marinoituihin" kesäkurpitsoihin ja munakoisoihin. 

valokuvauksellinen kulkukoira

ja valokuvaajakollega


Jotenkin näistä tällaisista lämpötiloistakin nauttii ihan kunnolla, kun tietää että pian on niin kuuma, että lumiset toukokuut ja jääkylmät kesäkuut nähnyt ja kokenut paahtuu. Sitten ei oo niin kiva ulkoillakaan kun kosteusprosentti ja lämpötilat ovat pilvissä.
6 kommenttia:

 1. Olipas jotenkin ihanan piristävä postaus :) Itse olen ollut pian neljä kuukautta Bulgariassa vaihdossa ja olen huomannut samaa - viileämpien päivien jälkeen olen aina ensimmäinen hameessa ja topissa. Paikalliset saattaa kulkea samalla nahka- tai jopa toppatakki päällä! Paikallinen kaveri valitteli mulle yks päivä, miten kuuma hänellä oli, päällään farkut, saappaat ja nahkatakki.. Naurattaahan se vähän, mutta varmasti itse alkaisi muistuttaa enemmän paikallisia jos täällä pidempään asuisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että piristi. Tuo Modan reissu ilta-aurinkoineen piristi minuakin. Minä olen jostain välimaastosta nyt. En turistien tavoin vielä sandaaleissa, kun tänäänkin päivän ylin vaan noin 20 :) mutta takin jätin kotiin (neuletakki toki aamulla päällä) :D

   Poista
 2. Heh oo kirjoittanut itse juuri samasta "ilmiöstä":http://yksimenolippukiitos.blogspot.com/2014/12/kesamaa.html?m=0 ..Kummasti tällaiset lämpötilat muuttaa ihmistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva postaus. Täällä on varmaan vähän viileämpi kuin siellä, sillä 24 asteeseen voisin ajatella laittavani lyhythihaisen paidan kuitenkin ja ehkä jopa caprit tms. :) Ehkä!

   Poista
 3. Täällä on kans huomattu sama ilmiö! Meillä on päivälämpötilat jo lähemmäs +30, Suomessa kuolisin kuumuuteen heti ulos astuessa ja päällä ei olis sen enempää kun toppi ja shortsit. Nyt sen sijaan vielä leggingsit ja vähä peittävämpää paitaa. Toisaalta luulen että tää johtuu siitä että tää lämpötilojen muutos tuli ihan yhtäkkiä. Ei oo kerenny vielä tajuta että oikeesti on jo näin lämmin, toisaalta taas kun shortseja täällä ei ihan älyttömästi nää muutenkaan niin ei sit itekään tuu niitä puettua :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas siellä jo lämmin. Täällä on tälle viikolle luvattu +26 mut ei vielä kuumempaa, tosin onhan sekin auringonssa jo melko lämmin, jos on varjossa noin paljon. Siellä lienee Istanbulia konservatiivisempaa?

   Poista