kalabaliikkia

kalabaliikkia

lauantai 27. joulukuuta 2014

jouluvalmisteluja osa 2 ja joulunvieton eri osat

Sieltähän se jouluaattokin sitten tuli. Aatonaattoillan vietin vuokraemännän ja kahden parvekelasituksen ammattilaisen keralla. Olin aika flunssainen tuolloin ja ajattelin lepääväni ja ehkä tehdä jotain joululeipomuksia rauhallisesti, mutta käykö aina niinkuin suunnittelee? Kyllä ei käy!  He tulivat klo 14 (luvattuaan tulla ensin lukuisina muina päivinä) ja lähtivät klo 19 ?!?! Siinä oli turkin kielen oppituntia kerrakseen, ku juttelin vuokraemännän kanssa. Välillä käytiin tietysti toisella parvekkeella katsomassa niitä kuuluisia kukkia. Hän halusi nuorentaa ne katkomalla pelargoniat, kiskomalla pois vanhat kukat ja istuttamalla uudet. Sitten katsottiin telkkaria, maisteltiin pipareita,juteltiin perinteistä jne.jne.

Sitten illalla halusin vielä saattaa itseni joulutilaan tekemällä joululimpun. Ohjeiden mukaanhan joululimppu tehdään piimään, mutta täällä se tehtiin jugurttiin ja hyvä tuli ja siirapin sijasta sitä muscovadosta keitettyä siirappia. Jatkokehittelyä se vielä ehkä vähän kaipaa, enemmän jauhoja ja ehkä enemän hiivaakin, niin nousisi kauniimmin korkeammaksi, mutta maussa ei ollut ongelmaa.


Suunnilleen näin:

4 dl turkkilaista jogurttia
3 dl vettä
25 g hiivaa
2 dl siirappia
3 tl suolaa
16 dl ruisjauhoja (laitoin osin hiivaleipäjauhoja, kun en raskinut kokonaan laittaa ruisjauhoja)
vähän pomeranssinkuorta
(jos on muita mausteita kuten fenkolia ja kuminaa, niin laittakaa toki)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää siirappi ja liota hiiva veteen. Lisää huoneenlämpöinen jugurtti, mausta suolalla ja laita sekaan jauhot ja mausteet. Vaivaa taikina tasaiseksi. Muotoile limpuiksi ja anna kohota liinan alla noin 45 min. Ennen uuniin laittoa voitele limppu siirappi-vesiseoksella 1/4 dl siirappia ja 1/4 dl vettä.Paistetaan 175 asteessa 45 minuuttia, voitele limppua samalla siirappi-vesiseoksella paistamisen aikana pari kertaa. 





Tykkäsin.

Sitten vielä riisipuuro ja sekametelisoppa. Sekametelisoppaan keräilin luumuja, rusinoita, omenoita ja aprikooseja kuivattuna. Riisiksi koitin valita alakerran kaupan pyöreimmän näköiset riisit muistaen ulkomailla asuvan ystäväni lohduttavan lauseen: "Kaikki riisihän puuroutuu!!" Näin kävi mullekin, riisi puuroutuu. Mulla oli haave, että jouluaattoaamuna söisin riisipuuroa ja soppaa ennen kielikoulua ja ehkä sitä joululeipääkin.

Sitten koitti jouluaattoaamu, reippaasti ylös, jouluaamupala, joululauluja kuunteluun ja reppu selkään ja kouluun. Jouluaattoaamu oli oikein aurinkoinen ja kaunis. Esikot kukkivat keltaisina pieninä aurinkoina rannassa. 










Koulupäivän jälkeen ihanassa auringonpaisteessa menin suomalaisten ystävien kanssa kivaan ravintolaan syömään, mikäs siinä hyvää ruokaa syödessä loistavassa seurassa auringon paistaessa Bosborille. Joulua ihmetellen ja ihastellen tulin joulusyklaami kainalossa kotiin vähän skypettämään Suomeen. Aattokirkkomatka alkoi ennen seitsemää.

Korvissa soi joululaulut ja mielessä risteili erilaisia ajatuksia siitä, että millaista on joulu täällä. Ei lunta, eikä pakkasta, ei äidin tekemää sienisalaattia, eikä kauppojen joululauluja, eikä miljoonakaupunki hiljentynyt aattoiltaan. Mutta kun oikein kuvittelin, niin ehkä kaikkialla tuntui vähän erilaiselta kun on joulu :D Aattohartaudessa oli tunnelmaa. Pappi sytytti edessä kynttilän ja laittoi valon siitä menemään eteenpäin ja niinpä pian kynttilöiden valo valaisi koko kirkkosalin.Kotiin päästyä availin lahjoja, kiitos kaikille edelleen!!

Eilen joulupäivänä oli vuorossa kielikoulun lisäksi joulukyläilyä toisessa ystäväperheessä, jossa oli pöytään saatu oikein kinkkua ja lanttulaatikkoa muiden äidin tekemien herkkujen lisäksi. Syötiin juhlallisesti kynttilöiden loisteessa ja maa on kauniskin laulettiin. Lopuksi lasten suuresta toivomuksesta pelattiin lautapeliä ja vielä suuremmasta toivomuksesta leikittiin "pimeestä piilosta" eli tutummin pimeäpiilosta. Sammutettiin valot, sovittiin rajat ja valittiin etsijä ja muut meni piiloon :) Kotoisaa ja juhlavaa samaan aikaan. Kiitos vaan kovasti!




Tänään tapaninpäivän kunniaksi tein kielikoulun kokeen ja läpi meni että heilahti, vaikka ekaa kertaa oli nyt kuuntelun ja luetun ymmärtämisen jälkeen olo että nyt voin pompata vaikka molemmista. Oli sen verran haastava. Tai kuuntelussa yksi osa-alue jossa oli uutisia enkä osaa kyllä kuullut tai siis saanut selvää ollenkaan, meni kyllä ihan vanhalla kunnon veikkaa ja voita-tekniikalla. Mutta hyvin veikattu tai sitten kaikki muut oli oikein :)

Kiitos taas jälleen kerran skypen ja muiden vastaavien, ei ole ollenkaan semmoinen olo että olisi ihan mahdottoman erillään Suomessa joulua viettävistä rakkaista.







5 kommenttia:

  1. Voi ei! Eka olin laittanut kahteen kertaan saman jutun ja nyt sitte poistin sen missä oli kommentit, pahoitteluni paluumuuttajatar, en halunnut niin käyvän ja ehtiköhän joku muukin jo kommentoida. Anteeksi :(

    VastaaPoista
  2. Hienoa etta kielikoe meni lapi ja joulukin tuli, aina se tulee vaikkei valilla ole muka tullakseen :) Meillakin on pukki kayny jo kahdesti ja kylla tyttö on ihmeissaan :D Tuli tuosta siirapista mieleen, etta eikö siirapiksi kay pekmez, sehan on rypalesiirappia? En ole kokeillut mihinkaan suomileivonnaisiin mutta voisin kuvitella etta se kay?

    VastaaPoista
  3. Kiitos limppuohjeesta! Se onkin tarpeen, sillä oma joululeipäni meni mönkään! Yrittelen paremmalla onnella. Täälläkin Perämeren saarella hailuodossa kaamos alkaa taittua kevääseen! Hyvää jatkoa! Riitta

    VastaaPoista
  4. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Công ty vận chuyển hàng nước ngoài FadoExpress hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi mỹ, gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ

    VastaaPoista