kalabaliikkia

kalabaliikkia

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Bändi ja joutsenia kera ystävien.

Valloittava Istanbulin kevät on houkutellut luokseen myös ystäviäni Suomesta ja MatkaMarttala on muutettu taas majataloksi. Tässä majatalossa aamupalaksi saa jugurttia ja tuoreita mansikoita, maistella paikallisia suolaisia erikoisuuksia sekä myös yhtenä aamuna banaanikakkua :) Majatalosta saa myös opaspalveluita, kiertokävelyitä ja erinäisiä esitelmiä paikallisesta elämästä. Taattua on myös kikattelu seeprasohvilla iltaisin ja vakavammistakin aiheista keskustelu onnistuu.

Omatoimisiksin osoittautuneet vieraat ovat tutustuneet kaupunkiin myös itsenäisesti, mutta yhdessäkin olemme päässeet sitä valloittamaan. Henkilökohtainen suosikkini ovat ravintolat, joissa on kattoterassi tai muuten korkealla oleva terassi, josta näkee hyvin ja kauas, eritoten jos näkymä on Bosporille. Tämä Aasiassa lähellä Üsküdarin rantaa sijaitseva Trend 216 café ei ole ruuiltaan mikään maailman erikoisin, mutta sopuhintaan tavallisen ok ruokaa huikeilla maisemilla. Suositella voinen.
Yhdessä kävimme myös hengailemassa sunnuntaina ja suunta oli taas kohti Ibulin nähtävyyksien kärkeä Sultan Ahmetin aluetta ja Topkapın palatsia.Mulla on vähän huono tuuri sen kuvaamisen suhteen. Ekalla kertaa oli sateinen ja harmaa sää, toisella unohdin kotiin muistikortin ja nyt unohdin ladata akun :) Ei siis montaa kuvaa, palatsialueelta ei yhtään kovin kunnollista. 
katunäkymää kattoterassilta
Kukkia alkaa keväisessä Istanbulissa näkyä yhä enemmän. Hagia Sofian lähelle oli tullut tällainen tulppaanimeri. Hieno kyllä oli. Topkapin aukiolla kauniit puutkin jo kukki, mutta mitkä puut sitäpä en tiedä. Nektariini?
suomennettuna: Maailman suurin tulppaanimatto Sultanahmetin aukiolla. 545 000 tulppaania!!

Kertokaa nyt joku, mikä kukka tämä on

Maanantai-aamuna toinen vieras heräsi kipeänä ja kuumeisena ja toisen kanssa lähdettiin päämäärätietoisesti kohti tulppaanipuistoa. Ei edes pahasti tarvinnut seikkailla, kun jo löytyi reitti. Tosin kannatti avata suunsa bussissa, kun kävi ilmi että bussireitti kulkikin puiston takaa, ei Bosporin puolelta, josta olisin voinut reitin tunnistaa. Saatiin vinkkiä ja jäätiin oikeassa kohtaa pois. Pian alettiin jo huokailla kukkien, ilman ja erinäisten asetelmien kauneutta. Voi, kyllä täällä osataan. Tulppaanifestivaalia vietettiin nyt kymmenettä kertaa ja eri puolille kaupunkia, erityisesti Emirgan-puistoon = tulppaanipuistoon on istutettu yhteensä yli 10 miljoonaa tulppaania ja sen kyllä huomaa. Puisto on myös kauniissa paikassa kaupungista katsottuna kakkossillan jälkeen. Korkeimmista kohdista näkyy kakkossilta ja Bospor.

Bospor


Ainakaan Emirganen puistossa tulppaaneista ei tehdä pelkästään penkkejä, vaan erilaisia kuvioita, yhdistelmiä ja taideteoksia. Melkein heti puistoon astuttuamme huomasimme helmililjajoen, jossa ui ruusuista tehty joutsen, rantana oli melkoinen määrä punaisia ja keltaisia tulppaaneja. Toisessa kohdassa oli vihreä orkesteriporukka. Näiden lisäksi oli tähtien, vinoneliöiden ja tulppaanien muotoisia kukka-asetelmia.
ruusujoutsen helmililjajoessa
orkesteri
Tulppaaneja oli monissa väreissä ja muodoissa. Ei voi sanoa että oli punaisia ja oransseja ja vaaleanpunaisia, vaan oli monia eri vaaleanpunaisia ja erilaisia oransseja. Ne erosivat värin lisäksi toisistaan myös esim. korkeudessa, kukkimisajankohdassa, kukan muodossa ja kerrannaisuudessa. Nämä tulppaanit näyttivät lähes mustilta, vaikka oikein tumman violetteja olivatkin.

mustaa ja valkoista
Täällä näkee monissa huiveissa, kaakeleissa jne. tulppaanikuviota ja alakuvan tulppaanit näyttää lähinnä siltä, miltä ne tulppaanit vois näyttää. 
turkkilaisen näköinen tulppaani

ihanat herkät sävyt


Blushing Lady
Istanbulin keskusta-alueiden ruuhkan, autojen, ihmispaljouden, asfaltin ja talojen jne. jälkeen puisto oli rauhallinen ja tervehdyttävä paikka, vaikka lasten kirkuna ja autojenkin äänet joskus aina kuuluivat. Koko puiston kauneus oli niin ihana kokemus. Toki myös useampi hääpari oli siellä itseään ja toisiaan kuvauttamassa.
lamputkin oli kauniita
orava


Olin kehunut vieraille Istanbulin auringonlaskuja, mutta meistä ihmisistä ja taivaan pilvisyydestä johtuen ne olivat meiltä jääneet näkemättä. Maanantainankin oli pilvistä, mutta silti ihan kauniissa säässä saimme lauttamatkamme takaisin Aasiaan.


Kiitos vieraat, kiitos tulppaanipuisto, kiitos ihanat säät ja kesän tulo. MatkaMartta on onnellinen ja MatkaMartta on taaas kielikoululainen.

8 kommenttia:

 1. Miten ihanan käytännöllinen morsian - lenkkarit jalassa! Vai ei vanha koita opi uusia temppuja. Istanbulpa oppii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän oli valinnut oikeat kengät tuohon maastoon. Näkyi kyllä myös niitä morsiamia ja morsiusneitoja, joille kävely mukulakivillä oli piikkareilla tuskaa.

   Poista
 2. Mikä kukkaloisto! Upeat kuvat! Täällä Ala-Itävallassa vaaleanpunaisten kukkien aika alkaa olla jo ohi, mutta syreenit tekevät tuloaan huumavilla tuoksuillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mitäs vaaleanpunaisia siellä on kukkinut? Syreenit on kyllä yksiä mun lemppareita. Tältä vuodelta missaan ne Suomesta enkä ainakaan nyt muista viime keväältä, onko niitä täällä. Hortensioisssa ja ruusuissa on jo nuput. Ihana.

   Poista
 3. Wau mita kukkia ja tuo lenkkari morsian saa niin mun pisteet, mita kaytannöllisyytta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lenkkarimorsio todella saa roppakaupalla pisteitä! Kaunista oli taas tulppaanipuistossa. Jos Istanbulin reissu kuuluu suunnitelmiin niin suosittelen yhdistelmää Istanbul&Emirgan&kevät!!

   Poista
 4. te, jotka ihastelitte tätä käyännöllista lenkkarimorsianta, huomasittehan, että kyseessä oli harkittu teko. Niin hienosti puvun vyö ja popot sointuivat yhteen. Hänestä sukeutuu tomera ja tosiasioihin nojaava perheenemäntä. Onnea matkaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin näyttäisi olevan. Ilme on kyllä kieltämättä päättäväinen :) Hienoon paikkaan oli neitokainen tullut kuvattavaksi!

   Poista